Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) gaat in gesprek met ING om te praten over het ontslag van honderden uitzendkrachten voordat op 1 juli een nieuwe wet in gaat waarbij werkgevers verplicht worden een transitievergoeding te betalen.

Dat laat hij weten aan NU.nl.

De Volkskrant berichtte donderdagochtend over een interne notitie waaruit zou blijken dat de ontslagen vallen vanwege de nieuwe wet. De bank sprak deze lezing echter tegen.

"Ik ga met ING in gesprek, want ze hebben een verklaring gegeven dat het niet klopt. Maar ik heb de notitie gezien. Daar staat toch echt dat ze dit doen om de Wet Werk en Zekerheid te omzeilen", aldus de minister.

"Als die notitie van tafel gaat, dan vind ik het goed nieuws voor de uitzendkrachten van ING en moeten andere bedrijven dat volgen."

Asscher noemde de ontslagen "schandalig", zeker omdat de top 28 procent loonsverhoging krijgt.

"Als je zegt: 28 procent loonsverhoging voor de top vinden we redelijk, bonussen van tonnen vinden we redelijk,  maar een uitzendkracht die jarenlang gewerkt heeft gunnen we niet vijfhonderd of duizend euro? Dat vind ik niet uit te leggen."

Video: Asscher roept ING op af te zien van ontslag flexwerkers

Critici

Critici zeggen dat Asscher de stap van ING had kunnen zien aankomen, aangezien bedrijven geen zin hebben in het betalen van de transitievergoedingen. De minister hoopt echter dat er een cultuuromslag plaatsvindt.

"Er zijn zeker bedrijven die hun medewerkers zien als een kostenpost. Maar we willen een andere cultuur, waarbij de waarde van werk vooropstaat. Er zullen altijd bedrijven zijn die onder de regels uit proberen te komen. Dat hadden we ook verwacht."

Volgens hem is die cultuuromslag niet alleen af te dwingen met een wet of een gesprek. 

"Wat ik kan afdwingen is één ding. Maar als medewerkers dit niet begrijpen en zien hoe ze worden behandeld, en als klanten en de Nederlanders het niet begrijpen, dan gaat daar veel meer kracht vanuit dan wat je per wet kan doen", stelt Asscher. 

"Die wet moet een succes worden en dat hangt af van de manier waarop werkgevers en werknemers daarmee omgaan."

Binnenkort debatteert de Tweede Kamer met Asscher over de kwestie.