De Tweede Kamer steggelt dinsdag over de rol van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer bij de discussie rond de salarisverhoging rond de top van ABN Amro.

Nijboer erkent dat hij, nadat de verhoging bekend was geworden, heeft gebeld met bestuursvoorzitter Gerrit Zalm om zijn afkeer duidelijk te maken. Hij zei tegen Zalm te verwachten dat de bestuurders hun extra salaris zouden inleveren. 

Ook na herhaalde vragen vanuit de Kamer wil Nijboer niet zeggen of hij tijdens dat gesprek gedreigd heeft de beursgang uit te stellen als de salarisverhoging niet zou worden teruggedraaid. 

Hij ontwijkt meerdere keren de vragen hierover. Hij stelt slechts dat het besluit ligt bij de minister en dat die een "eigenstandige afweging" heeft gemaakt.

Houding

Nijboer hekelt de in zijn ogen "legalistische houding" van de ABN-top. "Ik heb er recht op, dus ik neem het", is volgens Nijboer de houding. "Als je een bank op eigen benen zet, dan moet het gedrag erbij passen. Medewerkers ontslaan en een ton voor de top passen daar niet bij. Dat past niet bij dienstbaar bankieren", aldus Nijboer.

Er is de laatste weken veel ophef rondom staatsbank ABN Amro. Het kabinet zou voor 1 april een beslissing nemen over de geplande beursgang, maar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem stelde dat moment uit nadat bekend werd gemaakt dat de top van de bank een loonsverhoging van 100.000 euro had ontvangen in 2014. Inmiddels hebben de bestuurders de salarisverhoging teruggestort.

[[link:http://www.nu.nl/weekend/4024279/abn-vs-dijsselbloem-reconstructie-van-straatgevecht.html]]

Staatsbank

De VVD wil de bank snel en verantwoord naar de beurs brengen. "De politiek moet zich terughoudend opstellen", zegt Tweede Kamerlid Aukje de Vries. De VVD noemt het uitstellen van de beursgang "niet onlogisch". 

Consumenten kunnen volgens De Vries stemmen met hun voeten door over te stappen naar een andere bank. Dat moet overigens gemakkelijker kunnen, vindt de VVD.

Het beeld van de SP staat hier haaks op. De partij wil ABN Amro helemaal niet verkopen en in staatshanden houden. SP-Kamerlid Arnold Merkies vindt ook dat de raad van commissarissen moet opstappen, die instelling heeft destijds de voorgenomen loonsverhoging goedgekeurd. 

Merkies wijst erop dat een voorstel van zijn partij uit 2012 om dergelijke salarisverhogingen onmogelijk te maken niet door een meerderheid werd gesteund. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver erkende in het debat dat het een fout was om dit voorstel destijds niet te steunen.

Beschermingsconstructie

Voor het CDA staat voorop dat er eerst meer rust moet komen rondom de bank. "Stabilisatie op de lange termijn, dat is iets anders dan winst maken op de korte termijn", zegt Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer. Op termijn moet  een beursgang er wel komen. Bankieren is geen kerntaak van de overheid, zegt Omtzigt.  

Hij wil van Dijsselbloem weten of er een beschermingsconstructie rondom de bank wordt opgezet zodat buitenlandse partijen de bank niet zomaar kunnen opkopen.  

Uitstel

Klaver wil vooralsnog dat de beursgang wordt uitgesteld. Hij vindt het onbegrijpelijk dat Dijsselbloem alsnog voor het einde van dit jaar met een beursgang wil beginnen.  

Voor D66 is het uitgangspunt dat de bank weer naar de markt wordt gebracht zodat er op een eerlijke geconcurreerd wordt. "Dat is goed voor de klanten, maar dan moet ABN Amro wel orde op zaken hebben", zei Kamerlid Wouter Koolmees.

De ChristenUnie vindt een beursgang geen doel op zich. Kamerlid Carola Schouten pleit voor een coöperatieve bank waarbij klanten en werknemers inspraak en zeggenschap krijgen.