Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) moet volgend jaar, als Nederland voorzitter is van de Europese Unie, extra aandacht voor vragen aids. 

Daarvoor pleiten negen organisaties, verenigd in het Nederlandse Hiv/Aids Platform, in een gezamenlijke verklaring. Volgens de organisaties moet Nederland weer de voortrekkersrol spelen die het altijd had in de strijd tegen de ziekte. 

Dat verklaren zij donderdag in Den Haag, in aanwezigheid van Ploumen. Zij onderschrijft en is trots op de voortrekkersrol die Nederland heeft. "Het feit dat de internationale aidsconferentie in 2018 in Nederland plaatsvindt, zie ik als een erkenning van de belangrijke rol die Nederland heeft."

In landen als Vietnam, Myanmar en Peru is de ziekte nog altijd een groot probleem, net als in landen als Oekraïne of Zimbabwe waar de rechten van kwetsbare groepen als homo's, sekswerkers, druggebruikers en jonge vrouwen worden geschonden. 

Donoren

Donoren als Duitsland, Engeland en de Europese Commissie trekken zich volgens het Hiv/Aids Platform terug uit die landen, omdat het daar economisch beter gaat. "Echter, veel middeninkomenslanden, zoals Vietnam, zijn nog niet in staat de hiv-bestrijding zelf te financieren", zeggen de organisaties. 

Ploumen en haar collega’s in Europa en de Verenigde Naties zouden daarom moeten pleiten voor een overgangsregeling voor die landen. 

Wereldwijd hebben 35 miljoen mensen hiv. Naar schatting 22 miljoen van deze mensen krijgen geen behandeling. Van alle 2,1 miljoen nieuwe hiv-infecties per jaar treft ongeveer de helft homomannen, sekswerkers of druggebruikers.