De al vier eeuwen durende relatie tussen Nederland en Marokko lijdt onder het Nederlandse plan om het socialezekerheidsverdrag met Marokko op te zeggen.

Dat zegt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken woensdag in een Tweede Kamerdebat.

Zo werkt Marokko al niet meer mee aan het terugnemen van Marokkaanse vreemdelingen in Nederland. Maar op belangrijke andere gebieden, zoals terrorismebestrijding, verloopt de samenwerking nog goed, aldus de PvdA-minister.

Asscher is vorig jaar een procedure begonnen om het verdrag op te zeggen. Dat doet hij omdat Marokko weigerde te praten over een wijziging ervan.

Nederland wil het verdrag aanpassen om de uitkeringen van mensen die naar Marokko gaan te kunnen aanpassen aan het levenspeil in dat land. Dat zou betekenen dat de uitkeringen flink lager worden.

Schade

Asscher betreurt het dat Marokko een koppeling legt tussen het uitkeringsverdrag en de terugkeer van illegale vreemdelingen. Volgens hem zijn het twee gescheiden dossiers. Hij hoopt nog steeds met Marokko tot een wijziging van het verdrag te komen, zodat opzeggen dan uiteindelijk toch niet nodig is.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wilde van Asscher weten of er nog meer schade is aan de relatie. Hij vroeg onder meer naar de samenwerking bij de bestrijding van criminaliteit.

Asscher beloofde de vraag over ,,eventuele nadere schade'' door te spelen naar minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Die heeft ,,bij uitstek het overzicht en de kennis om de vraag te beantwoorden'', aldus Asscher.