Nederland trekt 3 miljoen euro uit om gematigde gewapende oppositiegroepen in Syrië te steunen. 

Met dat geld worden voedselpakketten, medische spullen, kleding, dekens en communicatieapparatuur geleverd aan deze groepen.

Dat hebben de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Jeanine Hennis (Defensie) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Militaire steun aan de gewapende groepen is niet aan de orde.

De Verenigde Staten gaan Syrische oppositiegroepen wel bewapenen. Het kabinet realiseert zich dat ook de niet-militaire steun in verkeerde handen kan vallen en dat er gefraudeerd kan worden, maar zegt alles te doen om die risico's zoveel mogelijk te beperken.

Islamitische staat

In hun brief geven de ministers een overzicht van de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Alleen in Irak is Nederland militair actief. Zo voeren Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen vrijwel dagelijks luchtaanvallen uit op IS-doelen in dat land en trainen Nederlandse militairen hun Iraakse en Koerdische collega's in Arbil en Bagdad.

Door de activiteiten van de internationale coalitie is de opmars van IS in Irak gestopt en is de terreurgroep op diverse plaatsen in de verdediging gedrongen, constateren de ministers. IS gebruikt volgens hen wel steeds vaker bermbommen, indirect vuur (mortieren) en ook het aantal hinderlagen en zelfmoordaanslagen neemt toe.

Risico

De Nederlanders en alle andere militairen van landen die aan de coalitie deelnemen, moeten met die dreiging rekening houden. Ook bestaat het risico te worden ontvoerd.

Een Koerdische strijder raakte begin maart op een trainingslocatie bij Arbil gewond door een schot uit het wapen van een Nederlandse militair. Het strafrechtelijk onderzoek naar dat incident is nog bezig. Nederland heeft besloten tot een zogeheten coulancebetaling aan de gewonde militair vanwege zijn verwonding. Om welk bedrag het gaat, melden de ministers niet.

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië

IS Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS