Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (53) is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor corruptie, valsheid in geschrift en witwassen.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Volgens het hof is bewezen dat de vroegere VVD-bestuurder zich tussen 2004 en 2009 heeft schuldig gemaakt aan ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen.

Hooijmaijers werd in december 2013 door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Het OM eiste toen ook vier jaar cel. 

Hooijmaijers heeft altijd ontkend corrupt te zijn en stelde dat sprake was van een politiek proces. ''Een gerechtelijke dwaling", noemde hij het vonnis in december 2013. Hij ging direct na de uitspraak in beroep, kort daarna gevolgd door het OM. Volgens het OM had Hooijmaijers "de macht die voortvloeit uit het ambt van gedeputeerde misbruikt". 

Video: Hooijmaijers lager gestraft in hoger beroep

Misbruikt

Volgens het hof onderhield Hooijmaijers als verantwoordelijk provinciaal bestuurder voor ruimtelijke ordening nauwe banden met ondernemers in de vastgoedwereld en gingen die goede verhoudingen ''naadloos over in het aannemen van betalingen en beloften".

Zijn gedrag heeft volgens het hof geleid tot ''een ernstige inbreuk op het vertrouwen in het openbaar bestuur". Dat in hoger beroep minder aanklachten zijn bewezen dan eerder bij de rechtbank, doet daar volgens het hof niets aan af.

De straf voor de voormalige VVD-bestuurder werd licht gematigd doordat hij ''van gevierd politiek bestuurder maatschappelijke paria is geworden" en doordat zijn gezin en hij al vijf jaar lang ''op indringende wijze" de gevolgen van de strafzaak ondervinden. Hooijmaijers zelf was afwezig.