Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vindt het een ''lastige stap'' om beveiligers van de NS of andere vervoerders ook uit te rusten met pepperspray en een wapenstok.
 

De vakbond FNV Spoor pleit voor meer bewapening naar aanleiding van nieuwe geweldsincidenten in de afgelopen dagen waarvan conducteurs het slachtoffer werden.

Volgens Mansveld is zo'n uitbreiding nogal wat en kan dat mogelijk ook agressie oproepen. Ze laat dit verder over aan politie en justitie. Het ministerie van Veiligheid en Justitie schuift daarom woensdag aan bij een al gepland overleg tussen het ministerie van Mansveld en de NS, spoorbeheerder Prorail en de vakbonden.

Veiligheid en Justitie liet zondag al weten terughoudend te zijn met het uitrusten van beveiligers met wapens, omdat het monopolie op geweld bij politie en leger ligt.

Laks

PVV-Kamerlid Barry Madlener, die Mansveld naar de Kamer had geroepen, vindt dat het kabinet veel te laks is met het nemen van maatregelen om de veiligheid in treinen en op stations te verbeteren. "Ik hoor veel woorden, maar zie geen daden", zei hij.

De staatssecretaris wees er echter op dat alle partijen vorige maand "eerste stappen" hebben gezet om de agressie in het openbaar vervoer tegen te gaan. Zo komt er een stationsagent op de twintig grootste stations, gaan toegangspoortjes op stations versneld dicht en komt er meer cameratoezicht.

"In november kijken we waar we staan", aldus Mansveld. De invoering van maatregelen kost volgens haar tijd. "Ik wou dat ik ijzer met handen kon breken, maar helaas kan ik dat niet."

'Onacceptabel'

Mansveld noemde het "onacceptabel" dat er geweld wordt gebruikt tegen conducteurs, ambulancemedewerkers en anderen met een publieke taak.

Ze spreekt volgende week ook met andere vervoerders dan de NS. Alle organisaties die bij het spoor betrokken zijn, willen er volgens de staatssecretaris alles aan doen om het geweld tegen medewerkers tegen te gaan. "De urgentie is wel duidelijk."

Van Vollenhoven

Pieter van Vollenhoven bepleit de terugkeer van de spoorwegpolitie als maatregel tegen de agressie in treinen. Inzet van politie op het spoor is volgens hem een geschiktere maatregel dan NS-personeel uitrusten met een wapenstok en pepperspray. Dat zei Van Vollenhoven, voorzitter van de stichting Maatschappij en Politie en hoogleraar risicomanagement aan de Universiteit Twente, dinsdagavond in het actualiteitenprogramma EenVandaag

Volgens Van Vollenhoven is met het verdwijnen van de spoorwegpolitie een gat ontstaan dat niet goed is opgevuld door de Nationale Politie. ''Men heeft de spoorwegpolitie weggehaald, en gezegd wij doen het wel binnen de Nationale Politie, maar dat maken ze nu niet waar”, zei hij naar aanleiding van een recente reeks geweldsincidenten tegen spoorwegpersoneel.

Hij zei het logisch te vinden als de NS op bepaalde trajecten of op bepaalde tijden, ''wanneer je kan verwachten dat agressie zou kunnen plaatsvinden'', politie inzet. De politie heeft de ervaring en de uitrusting om op te treden, aldus Van Vollenhoven.