Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een onderzoek naar de mogelijkheid om beveiligers van de NS te voorzien van een wapenstok en pepperspray.
 

Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

Aanleiding voor de rondgang is een uitspraak van vakbond FNV Spoor, dat het idee zondag opperde in de Telegraaf

Het gaat om de uitbreiding van de uitrusting van zevenhonderd beveiligers van de NS. Die beschikken nu alleen over handboeien. Volgens de vakbond gaat het om medewerkers die weten hoe ze op "verantwoorde wijze" met het wapentuig moeten omgaan.

De maatregel moet het aanhoudende geweld tegen NS-personeel een halt toe roepen. Zaterdag werd opnieuw een conducteur door jongeren belaagd, vermoedelijk nadat hij hen betrapte op zwartrijden.

Geweldsmonopolie

Volgens RTL steunen Kamerleden van coalitiepartijen VVD en PvdA het voorstel. De PVV pleit voor een directe doorvoering van het plan van de vakbond. Oppositiepartijen D66 en CDA zijn tegen. Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) stelt dat het aan de politie is om wapens te gebruiken.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten met FNV Spoor in gesprek te willen over het voorstel. Daarbij zouden ook de NS en het ministerie van Infrastructuur en Milieu betrokken moeten worden, zo meldt een woordvoerder zondag.

Het ministerie tekent wel aan terughoudend te zijn met het uitrusten van beveiligers met wapens, omdat het monopolie op geweld bij politie en leger ligt. 

Staatsecretaris Mansveld (Infrastructuur) besloot eerder de ov-poortjes op NS-stations eerder te sluiten en spoorwegpolitie aan te stellen op twintig grote treinstations om de veiligheid voor treinpersoneel te vergroten.