De politiek past terughoudendheid met verontwaardiging over de voorgenomen loonsverhoging voor de top van ABN Amro.

Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zondag in het tv-programma Buitenhof. Hij wees erop dat de Kamer met grote meerderheid had ingestemd met de beloning van de bankbestuurders.

Daar komt nog bij dat rust rond de bank nodig is voor een goede beursgang, zei Zijlstra. Deze behoort nog tot de mogelijkheden voor het einde van dit jaar, zei Premier Mark Rutte.  

Na de commotie over de loonsverhoging, waar de ABN Amro-bestuurders inmiddels vanaf hebben gezien, besloot minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem een besluit over de beursgang van de bank uit stellen tot de rust was weergekeerd.

Zijlstra noemde de gang van zaken rond de de loonsverhoging ongelukkig. Ook de top van ABN Amro had terughoudendheid gepast. Maar de discussie moet nu ophouden, vindt hij. ''Er is rust nodig, ook in de Tweede Kamer. Dan kan ABN Amro op een goede, nette en succesvolle manier naar de beurs."

Terugdraaien

Dit weekend maakte de vakbond voor de financiële sector, FNV Finance, ook bekend dat het wil dat alle aangekondigde salarisverhogingen voor topmannen binnen de financiële sector worden teruggedraaid.

FNV overweegt om aan te kloppen bij de Stichting Tuchtrecht Banken, als het inleveren van de loonsverhoging niet in goed overleg plaatsvindt. 

De salarisverhogingen zouden namelijk indruisen tegen de gedragscode, bedoeld om het vertrouwen van klanten in de financiële sector te herstellen

Lees ook: ABN vs Dijsselbloem, reconstructie van een straatgevecht