Het ministerie van Defensie is er niet achter gekomen hoe het bestolen is van de inhoud van elf transportcontainers uit Afghanistan.

"De Koninklijke Marechaussee heeft de toedracht van dit voorval onderzocht en daarbij niet kunnen achterhalen op welke wijze de ontvreemding is gebeurd", schrijft minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) vrijdag na Kamervragen van de SP en D66.

De vrachtcontainers met daarin tenten, heftrucks en compressoren waren geroofd en vervangen door een lading stenen. Er zaten geen onderdelen van F16’s in, zoals eerder in de media werd gemeld. 

De diefstal werd pas bekend toen de containers in Nederland werden opengemaakt.

Verzegeling

Hoe de goederen uit het militaire transport zijn ontvreemd, is Defensie een raadsel. De verzegeling van de containers was bij aankomst nog intact en er was geen braakschade geconstateerd, schrijft Hennis aan de Kamer.

Hoewel Defensie geen idee heeft hoe het bestolen is, ziet Hennis geen aanleiding de transportprocedures aan te passen. "Dat er nu materieel is verdwenen uit de containers wordt gezien als een incident", aldus Hennis.

Omdat het hier ging om spullen als tenten en compressoren, werden de containers over land vervoerd. Dat besteedt Defensie overigens uit aan particuliere vervoerder, omdat "het niet verantwoord is om het transport over de weg zelf te doen".

Het duurdere luchttransport wordt gebruikt voor "gevoelig materieel" zoals wapens, vliegtuigonderdelen en communicatieapparatuur.

Schade

De gelede schade als gevolg van de roof, zal het department op de vervoerder verhalen. Hoe hoog dat bedrag precies is, weet Defensie niet.

De waarde van de goederen kan namelijk pas na inspectie in Nederland worden vastgesteld en dat is niet mogelijk omdat de containers vol zaten met stenen in plaats van het gestolen defensiemateriaal.

Defensie is nog aan het uitzoeken welke schade er precies verhaald zal worden.

De stenen uit de geroofde containers zijn overigens na controle op insecten vervolgens afgevoerd, schrijft Hennis.