Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt niet dat hij meer had kunnen doen om de salarisverhoging van een ton voor zes bestuursleden van ABN Amro te voorkomen.

Dat zegt hij donderdag na afloop van de ministerraad.

Vorige maand ontstond grote ophef over de salarisverhoging voor de staatsbank. Dijsselbloem sprak zijn morele afkeuring uit, maar zei de verhoging niet te kunnen voorkomen.

Nadat de minister door de ontstane ophef besloot de beursgang uit te stellen leverden de bestuursleden alsnog hun salarisverhoging in.

Op de vraag of hij als enige aandeelhouder niet meer had kunnen doen om de salarisverhoging te blokkeren, antwoordt Dijsselbloem donderdag: "Dat denk ik niet. Ik vind niet dat je mensen kunt wegsturen of het vertrouwen kunt opzeggen wanneer een besluit, dat met ieders instemming is genomen, ten uitvoer wordt gebracht".

Het besluit voor de salarisverhoging is al in 2012 genomen met instemming van de voorganger van Dijsselbloem: Jan Kees de Jager. Afgelopen twee jaar zag het bestuur echter nog af van de verhoging, dit jaar zou hij wel worden geactiveerd.

Informeren

Dijsselbloem wist begin vorig jaar al dat de salarisverhoging er aan zat te komen, maar meldde dit toen niet expliciet aan de Tweede Kamer. Hij erkent dat hij de Kamer vorig jaar beter had kunnen informeren.

"Ik heb vorig jaar tijdens een debat het hele verhaal over beloningen uit de doeken gedaan en gezegd dat de loonsverhoging was ingevoerd en dat men er in 2012 en 2013 vanaf had gezien", aldus Dijsselbloem.

"Achteraf gezien had ik nog harder moeten zeggen: let op, dat betekent dat hij vanaf nu van kracht is. Maar eigenlijk heb ik dat natuurlijk wel gezegd. Ik had verwacht dat de Kamer toen zou opspringen, maar dat gebeurde niet."

Volgens Dijsselbloem is de kou die er was tussen hem en de ABN-top nu wel uit de lucht.

"Ja, dat denk ik wel. De verhoudingen zijn goed na een moeizame twee weken. We hebben een gezamenlijk doel, namelijk de bank zo sterk mogelijk maken en vervolgens weer op eigen benen zetten."

Rutte zegt dat beursgang ABN Amro dit jaar nog mogelijk is