De overheid heeft mogelijk jarenlang te veel betaald voor tickets die het boekte bij zakenreisagent ATP. De reisagent zou structureel meer geld in rekening hebben gebracht dan daadwerkelijk voor de tickets was betaald. 

Vastgelegd was dat de vergoeding 1 cent per transactie was, maar ATP factureerde bij diensten van twee ministeries een veel hoger bedrag.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft het bedrijf daarom aangeklaagd wegens contractbreuk. Een woordvoerster van het ministerie bevestigde donderdag een bericht hierover van Zakenreis Magazine.

Het gaat om ongeveer 25.000 tickets die sinds 2010 via ATP zijn geboekt. Justitie heeft veel tickets nodig in verband met uitzettingen en terugkeerders.

Dat gebeurt onder meer via de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Dienst Terugkeer en Vertrek, die enkele jaren geleden onder het ministerie van Binnenlandse Zaken vielen en nu onder Veiligheid en Justitie.

Steekproef

Justitie kwam erachter door een steekproef te houden bij 184 vliegtickets en daarvan bleek 85 procent niet te kloppen. Of de benadeling in de miljoenen kan lopen zoals het magazine beschrijft, weet het ministerie niet. De schade is Justitie niet bekend, omdat het ministerie het bronmateriaal bij ATP niet kan inzien.

Het gaat volgens de woordvoerster van Justitie vooral om een principekwestie, omdat het een ondoorzichtige markt is.