Het kabinet moet tijdens het EU-voorzitterschap in 2016 werk maken van de aanpak van belastingontwijking van multinationals en ervoor zorgen dat de grote internationale bedrijven wetten en milieunormen via handelsverdragen als TTIP niet aan hun laars lappen.

Dat zeggen PvdA-Kamerlid Marit Maij en Europarlementariër Paul Tang tegen NU.nl.

Volgens de PvdA'ers is Europa er te veel voor de multinational en te weinig voor de Europese burger.

Als voorbeeld noemt Maij TTIP, het transatlantische handelsverdrag met de Verenigde Staten. 

Het verdrag moet ervoor zorgen dat Europese en Amerikaanse bedrijven minder belemmeringen hebben om met elkaar te handelen.

ISDS

Voorstanders verwachten dat TTIP daardoor extra banen en economische groei zal opleveren, maar tegenstanders vrezen dat de multinationals buiten nationale rechtbanken om een regering voor de rechter slepen als hun investering door politieke besluiten minder waard blijken te zijn.

Zo stellen we in Europa strenge milieueisen aan bijvoorbeeld de vee- en landbouwsector. In de VS zijn de regels minder streng. Dat zou ertoe kunnen leiden dat Amerikaanse producten niet aan de Europese milieunormen voldoen en niet mogen worden verhandeld. 

Via het investeringsverdrag (Investor-State Dispute Settlement, of ISDS) kunnen de Amerikaanse bedrijven vervolgens nationale regeringen voor de rechter slepen omdat zij hun producten niet op die markt kwijt kunnen. Hierdoor komen democratisch genomen besluiten onder druk te staan, is de vrees.

Geen handtekening

Anders dan haar PvdA-minister Lilianne Ploumen (Handel), die internationale arbitrage als ISDS als "een toegevoegde waarde" ziet, wil Maij de private arbitrage van tafel. 

"We moeten in Europa geen Amerikaanse claimcultuur willen", zegt Maij. "Wij willen geen gemarchandeer met de rechtsstaat, dus geen private ISDS-rechtspraak. Dus geen afbreuk van onze sociale en milieu normen. Anders zet de PvdA haar handtekening niet onder het verdrag."

De onderhandelingen over het verdrag zijn nog gaande en wat de PvdA betreft kan Nederland met het voorzitterschap hier een belangrijke rol spelen. 

Belastingontwijking

Naast TTIP moet de Nederlandse regering tijdens het voorzitterschap inzetten op een eenduidige Europese aanpak van belastingontwijking door multinationals.

"Het is natuurlijk van de gekke dat het midden- en kleinbedrijf keurig zijn belasting betaalt, maar dat de grote internationale bedrijven met brievenbus-constructies de dans weten te ontspringen", zegt Tang.

Deze week werd bekend dat brievenbusfirma's in Nederland gebruikt worden om miljoenen aan Grieks belastinggeld weg te sluizen.

Dijsselbloem

PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is terughoudend in de aanpak van belastingconstructies van multinationals, maar volgens Maij en Tang wordt het tijd een gezamenlijk beleid te ontwikkelen. Dan hoeft de Nederlandse regering ook niet meer te vrezen dat de brievenbusfirma’s zich in andere Europese landen zullen vestigen.

Donderdagmiddag debatteert de Tweede Kamer over Europa en het aankomend Nederlands EU-voorzitterschap in 2016.

Dit moet u weten over het vrijhandelsverdrag EU-VS