Reizigers die een jaarkaart hebben voor het openbaar vervoer krijgen geen boete als ze een keer vergeten in te checken. 

Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) afgesproken met de vervoersbedrijven.

Ze reageerde daarmee donderdag op een pleidooi van de regeringspartijen VVD en PvdA. Die vinden dat trouwe klanten van NS en andere vervoerders niet als zwartrijder mogen worden behandeld als ze per ongeluk niet hebben ingecheckt, omdat ze wel degelijk voor hun reis hebben betaald.

Reizigersorganisatie Rover en de Consumentenbond, die de zaak juridisch lieten onderzoeken, hadden Mansveld al opgeroepen een einde te maken aan deze boetes voor abonnementhouders.

Volgens de organisaties is een zogeheten afgekocht reisrecht altijd toereikend voor de te maken reis en voldoet dit daarmee aan de wettelijke eisen voor een geldig vervoerbewijs. Van een boete voor zwartrijden kan daarom geen sprake zijn.

In- en uitcheckgegevens

De in- en uitcheckgegevens maken volgens Mansveld duidelijk op welke trajecten veel mensen reizen, zodat daar voldoende materieel kan worden ingezet. Ook is de informatie nodig om vergoedingen tussen de vervoerders te verdelen.

Reizigers kunnen alleen geld terug vragen als ze hebben in- en uitgecheckt. Als iemand per ongeluk een keer vergeet in te checken, is coulance op z'n plaats, aldus de staatssecretaris. Ze heeft daarom afgesproken ''dat OV-jaarkaarthouders geen boete krijgen wanneer zij incidenteel vergeten in te checken''.

De NS liet al weten geen boete te geven ''als er sprake is van een abonnement met een afgekocht reisrecht'', aldus een woordvoerder. ''Wel wijzen onze conducteurs mensen dan altijd even op de wettelijke verplichting in te checken en de voordelen, zoals geld terug bij vertraging.''