Automobilisten die te veel hebben gedronken, komen daar niet mee weg nu ze geen alcoholslot meer mogen krijgen.

Ongeveer 2.300 betrapte bestuurders moeten in plaats daarvan naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) voor een gedragscursus over de risico's van alcoholgebruik in het verkeer. 

Of ze moeten een geschiktheidsonderzoek ondergaan dat ertoe kan leiden dat iemand niet meer mag rijden.

Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Ook de naar schatting ruim 3.500 nieuwe gevallen per jaar krijgen een van deze alternatieve maatregelen opgelegd. Bovendien zal het Openbaar Ministerie (OM) hen strafrechtelijk vervolgen. Daarbij wordt er rekening mee gehouden dat het alcoholslot niet kan worden opgelegd, waardoor de strafeis tegen drankrijders mogelijk omhoog gaat.

Geen strafrechtelijke vervolging 

De Hoge Raad bepaalde vorige maand dat iemand die een alcoholslot opgelegd heeft gekregen, niet ook nog eens strafrechtelijk mag worden vervolgd. De Raad van State zette een dag later helemaal een streep door de sanctie.

Volgens de hoogste bestuursrechter heeft het CBR door de te algemene wetgeving te weinig ruimte om een afweging te maken van de individuele gevolgen voor bestuurders. Sinds oktober werd het slot al niet meer opgelegd, in afwachting van het oordeel van de Raad van State.

Tussenoplossing

Het kabinet komt voor de zomer met een voorstel om het alcoholslotprogramma in een andere vorm toch mogelijk te maken. Tot die tijd geldt de tussenoplossing.

Het alcoholslot is een startonderbreker die wordt ingebouwd in de auto. De bestuurder moet voor het starten in het apparaat blazen. De auto start niet als de bestuurder te veel heeft gedronken.

Definitief alcoholslot

Voor de 11.500 bestuurders die definitief een alcoholslot hadden gekregen, verandert er niets. Zij moeten hiermee doorgaan of raken hun rijbewijs tijdelijk kwijt als ze dat niet doen.

Bij vijfhonderd bestuurders was het besluit nog niet onherroepelijk en moet dit worden teruggedraaid. Een deel van hen (135) was al bezig met het programma of is ermee klaar. Ze krijgen de kosten van het slot (4.000 à 5.000 euro) terug.