Eigenlijk alle fracties in de Tweede Kamer willen bij een belastinghervorming de lasten op arbeid verlagen. 

Dat zegt staatssecretaris Eric Wiebes woensdag na overleg met de regeringspartijen VVD en PvdA over een herziening van het belastingstelsel.

Het gesprek verliep volgens Wiebes in ''de grootste constructiviteit en vrolijkheid''. Wiebes is al sinds Prinsjesdag vorig jaar aan het praten met fracties van coalitie en oppositie om te komen tot een voorstel dat genoeg steun gaat krijgen.

''Het is duidelijk dat er een heel breed draagvlak is voor minder lasten op arbeid. Dat vindt iedereen een goed idee. Iedereen weet dat het huidige stelsel ons niet helpt met het oplossen van de werkloosheid.''

Wiebes praat niet alleen met Kamerleden, maar ook met experts en maatschappelijke organisaties. Die hebben allemaal hun eigen verlanglijstjes en die leveren ze allemaal bij mij in, zei Wiebes woensdag.

Het kabinet zal ook kijken naar een alternatief voor de huidige vermogensrendementsheffing. ''Mensen ervaren die als onredelijk. We zoeken een alternatief dat beter aansluit bij het werkelijk genoten rendement. Veel mensen snakken daarnaar.''

Wiebes is naar eigen zeggen bij Financiën met een team van dertig mensen aan het puzzelen ''op al dit soort problemen''. Hij verwacht voor de zomer met eerste voorstellen te komen. Behalve met de coalitiepartijen zal hij de komende tijd ook met de oppositie verder praten over de belastingherziening.