Het is "cruciaal" dat de wederopbouw van de Gazastrook wordt versneld, omdat er anders nieuwe onrust kan ontstaan. 

Dat liet minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag weten na een gesprek met zijn Palestijnse ambtgenoot Riad al-Malki.

"De trage wederopbouw voedt het gevoel van uitzichtloosheid, wat kan leiden tot nieuwe spanningen", aldus Koenders. Israël moet de wederopbouw ook mogelijk maken, voegde hij eraan toe. Een Israëlische aanval op Gaza vorig jaar juli en augustus leidde tot grote verwoestingen.

Het Israëlisch-Palestijnse conflict kan volgens Koenders alleen worden beëindigd door een tweestatenoplossing. "We hebben uitgebreid gesproken over de rol die Nederland en de EU kunnen spelen om tot vertrouwenwekkende maatregelen te komen en de onderhandelingen van de grond te krijgen."

Toetreding tot ICC

Malki was in ons land om bij de officiële toetreding van de Palestijnse Autoriteit tot het Internationaal Strafhof (ICC) aanwezig te zijn. Het ICC is al bezig met een vooronderzoek dat moet uitwijzen of er aanwijzingen zijn dat er oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Gaza van vorig jaar zijn gepleegd en door wie.

De Nederlandse bewindsman wilde niet op de Palestijnse toetreding tot het ICC ingaan. "Als gastland en verdragspartij van het onafhankelijke ICC acht ik het verdere proces een zaak van het strafhof."