Na een reeks voedselschandalen komt het kabinet met een plan om de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA steviger te kunnen laten optreden. 

Vooral bedrijven die herhaaldelijk in de fout gaan met de voedselveiligheid, moeten dat gaan voelen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zeiden woensdag dat het plan voor de zomer klaar moet zijn. "Alles bij het oude laten, is geen optie. Een hardere aanpak is nodig", vindt Dijksma.

Zij wil bedrijven die consequent een loopje nemen met de regels, hard aanpakken. "De NVWA moet geen melktanden hebben, maar slagtanden zodat het niet eens gebeurt." 

Haar boodschap: bedrijven die hun zaakjes op orde hebben, krijgen minder te maken met de NVWA, maar als bedrijven er een potje van maken zullen ze een slechte hebben aan de toezichthouder.

Grote risico's

Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bleek eerder dat de risico’s in de vleesindustrie groot zijn en dat de economische belangen voor de veiligheid van het vlees en de consument gaan. Schippers vindt dat het ook beter moet bij de visverwerkende bedrijven waar nu bij de helft tekortkomingen zijn vastgesteld.

"Bedrijven moeten niet meer langere tijd meerdere overtredingen kunnen begaan en structureel, jarenlang regels niet naleven. Harder aanpakken en eerder dan nu maatregelen nemen", aldus Schippers die aangaf dat een boete mogelijk is, maar dat een bedrijf ook kan worden stilgelegd of de zaak voor de rechter kan komen.

Reactie Greenpeace

Greenpeace vindt dat "voedselveiligheid niet het enige is waar de NVWA met handhaving tekortschiet", aldus Danielle van Oijen, campagneleider Bossen bij de milieuorganisatie. "De NVWA behoort ook op te treden tegen illegaal gekapt hout, maar daar ontbreekt nu de aandacht voor." 

Het is in Nederland volgens Europese wetgeving verboden illegaal gekapt hout in te voeren, maar toch gebeurt dat regelmatig. "Vorig jaar hebben we verdacht hout op de Nederlandse markt gedetecteerd en de locaties bij de NVWA aangegeven, maar daar is nauwelijks op gereageerd. Ondertussen gaat de ontbossing gewoon door. Ondanks alle verboden; wetgeving die niet wordt gehandhaafd, heeft geen zin."