Het kabinet ziet wel wat in een speciale ov-kaart voor toeristen zodat zij eenvoudig met het openbaar vervoer door het land kunnen reizen. Dat zei minister Henk Kamp van Economische Zaken woensdag in de Tweede Kamer.

Kamp wil graag dat toeristen wat verder gaan kijken dan Amsterdam. Dan is zo'n kaart een ''goede aanvulling''.

De bewindsman gaat nog eens extra overleggen met de ov-bedrijven over het idee want hij is ''zeer gemotiveerd om dit gerealiseerd te krijgen''.

Onder meer VVD en D66 pleiten voor een ov-kaart voor toeristen. Erik Ziengs van de VVD zei eerder dat zo'n toeristenkaart een ''echt visitekaartje van Nederland'' moet worden. D66'er Kees Verhoeven zei blij te zijn dat het kabinet het voorstel omarmt.

Het aantal buitenlandse toeristen dat ons land bezoekt neemt toe. Twee jaar geleden waren het er 12,2 miljoen terwijl het vorig jaar al bijna 14 miljoen waren.

Sympathiek initiatief

De NS liet namens alle openbaarvervoerbedrijven weten de toeristenkaart een ''sympathiek initiatief" te vinden. De vervoerders gaan ervaringen met bestaande lokale of regionale kaarten gebruiken om te kijken hoe een landelijke toeristen-ov-kaart van de grond moet worden getild. Op welke termijn zo'n kaart zou kunnen worden ingevoerd is nog niet te zeggen, aldus een woordvoerster van NS.

Ook het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) spreekt van een prima plan. ''Een nationale ov-kaart voor toeristen ontlast de hotspots, zoals Amsterdam, en verlegt de aandacht naar bijvoorbeeld Giethoorn, Groningen of Maastricht.''

''Door de toeristenkaart kan heel Nederland, zowel ondernemers als bewoners, profiteren van het toenemende toerisme", zegt een woordvoerster van het NBTC.