De eenheid van kabinetsbeleid is niet in geding het geding nadat premier Mark Rutte en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) verschillende uitspraken deden over de bestrijding van racisme.

Dat zei PvdA-bewindsman Asscher woensdag tijdens het Kamerdebat over discriminatie.

"Discriminatie is niet acceptabel. Iedere Nederlander verdient het te weten dat het kabinet die norm beschermt", aldus Asscher.

Twee weken geleden stelde premier Rutte in een interview met Metro dat hij discriminatie "niet kan oplossen". "Ik kan tegen Nederland zeggen: 'discrimineer aub niet, beoordeel iemand op karakter en kennis'. Maar als het wel gebeurt, heeft Mohammed de keus: afhaken wegens belediging of doorgaan", zei Rutte tegen de krant.

Volgens PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch had de premier zich nooit op een dergelijke manier mogen uitlaten: "De minister-president hoort uit te dragen dat hij opkomt voor diegene die onderdrukt worden in de samenleving. Je kunt als premier niet zeggen dat je je moet invechten", aldus Marcouch.

'Gespleten tong'

SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil opheldering over het kabinetsstandpunt over de bestrijding van racisme en discriminatie.

Dinsdag zei minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) in een interview met NU.nl dat hij wel degelijk een taak voor de overheid ziet weggelegd om bijvoorbeeld discriminatie op de arbeidsmarkt hard aan te pakken.

Dat staat haaks op de uitspraken van de premier. Als het over racisme en discriminatie gaat, spreekt het kabinet "met gespleten tong", aldus Karabulut.

Daar is volgens Asscher geen sprake van. "Het kabinet hecht grote waarde aan de bestrijding van racisme. Wat premier Rutte heeft gezegd is dat hij racisme en discriminatie niet kan oplossen, en dat is waar. Vooroordelen kun je niet met wetten uitbannen." 

Grens

Ook VVD'er Tamara van Ark verdedigde de uitspraken van de VVD-premier. Zij ziet dat er een grens is aan wat er via wetten en regels kunt afdwingen. "Er is een verschil tussen gediscrimineerd worden en je gediscrimineerd voelen. Volgens de VVD'er kan de overheid niet alles regelen. Bestrijding van racisme is ook iets van de samenleving." 

Volgens Kamerlid Tunahan Kuzu (Denk) meet de VVD met twee maten. "Enerzijds wil de VVD op het gebied van veiligheid overtredingen in wetten en regels hard aanpakken, maar als het om racisme gaat moet de samenleving het oplossen."