De bezuinigingen op het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaan door. Een kleine meerderheid van de Tweede Kamer kan zich vinden in het voorstel daartoe van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). 

Dat bleek woensdag tijdens een debat. 

De oppositie is fel tegen de besparing van 13 procent op het budget van het instituut. Ze vrezen dat hiermee de opsporing in het gedrang komt.

De regeringsfracties VVD en PvdA zijn echter voor. De PvdA steunt de bezuinigingen op voorwaarde dat ook echt gedaan kan worden wat gedaan móet worden.

Minister Van der Steur verzekerde dat het werk van het NFI op peil blijft, ondanks de bezuinigingen. De bezuinigingen zijn verspreid over een aantal jaren en werden opgelegd omdat veel overheidsdiensten moeten besparen in verband met de crisis. Volgens de minister levert het NFI elk jaar meer productie terwijl het budget al sinds 2012 daalt.

Onvoldoende capaciteit

Er blijft jaarlijks 59 miljoen euro over voor forensisch onderzoek, benadrukte hij. Het instituut blijft hoogwaardig werk leveren en kan ook nog investeren in nieuwe technieken, zei Van der Steur. Wel moeten politie en justitie beter kijken welke zaken ze zelf kunnen afhandelen en wat ze naar het NFI doorsturen.

Juist daar zitten de meeste zorgen bij de oppositie. Van politie en justitie begrijpen ze dat het NFI soms nu al niet voldoende capaciteit heeft om de gevraagde onderzoeken te doen. Van der Steur beloofde dat hij deze ontwikkelingen in de gaten houdt en er later op terug komt.

Private partijen

Hij stuurt aan op meer samenwerking met private instituten en met zusterorganisaties in het buitenland. De procedures daarvoor zijn nu omslachtig, zei Van der Steur. Maar hij wees erop dat het NFI sinds de ramp met vlucht MH17 al veel beter samenwerkt met private partijen. 

Dat komt door het gezamenlijke en intensieve onderzoek naar de resten van de slachtoffers. Dat loopt nog steeds.

Van der Steur zei dat het NFI meer als voorportaal voor forensisch onderzoek gaat dienen. Politiekorpsen hoeven dan niet zelf te regelen wie het materiaal onderzoekt. Het NFI zet het onderzoek zo nodig zelf door naar private partijen.