Er moet een Nationale Toeristenpas komen, vinden D66 en VVD. Hiermee kan de toeristische druk op Amsterdam deels worden ontlast.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het initiatief, meldt RTL Nieuws.

Met de speciale pas moeten toeristen voor een vast bedrag een bepaald aantal dagen in alle treinen, bussen, metro’s, trams en veerboten kunnen en ook nog eens korting op krijgen toeristische attracties.

"We weten dat Amsterdam tegen de randen aanloopt van hoeveel toeristen de stad aankan. En in Nederland is zoveel meer te zien. Zorg ervoor dat de toeristen ook gemakkelijk de oude binnenstad van Gouda, het Kröller-Müller museum in het nationale park de Hoge Veluwe en onze Waddeneilanden kunnen bezoeken. Het vervoer daar naartoe moet je zo laagdrempelig als mogelijk maken",  denkt D66'er Kees Verhoeven.

Hij wil af van alle losse kaartjes en verschillende systemen. "Doordat toeristen gemakkelijker heel Nederland door kunnen reizen, kan de werkgelegenheid in heel Nederland profiteren. Honderdduizenden mensen hebben in Nederland werk door toeristen."

Gemakskaart

De VVD wil om diezelfde reden in elk geval een soort gemakskaart voor al het openbaar vervoer, waarmee toeristen één of meerdere dagen overal op en in kunnen springen.

"De toeristenkaart moet een echt visitekaartje voor Nederland worden", stelt parlementariër Erik Ziengs. "Reizen door Nederland moet weer leuk worden voor toeristen, het huidige systeem veroorzaakt vooral een hoop stress."

De hoeveelheid verschillende vervoerders is voor buitenlanders vaak lastig te snappen. "De toerist wil gewoon het maximale uit zijn verblijf in Nederland kunnen halen. Hij of zij wil zonder gedoe van Amsterdam naar Maastricht kunnen reizen en als het even kan Giethoorn nog meepakken."