De geruchtmakende tweet van een hoge justitieambtenaar dat Islamitische Staat (IS) een zionistisch complot is, levert de vrouw een straf op, een zogenoemd voorwaardelijk strafontslag. 

Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur dinsdag aan de Tweede Kamer. Ze krijgt haar oude baan niet terug, er wordt met haar gesproken over 'tewerkstelling', aldus het ministerie.

De ambtenaar twitterde dat IS een vooropgezet plan van zionisten is die bewust de islam willen zwart maken. Het leverde een hoop commotie op.

De Adviescommissie grondrechten en functie-uitoefening ambtenaren (AGFA) noemde de tweet "plichtsverzuim" en adviseerde volgens de minister een schriftelijke berisping. Die vindt dat echter te mager.

"Gelet op de ernst van het plichtsverzuim en de functie van de ambtenaar, ben ik van mening dat de straf van een schriftelijke berisping niet passend is. Ik heb besloten om de ambtenaar de disciplinaire straf van voorwaardelijk strafontslag op te leggen."

Haar toekomst is op dit moment ongewis, maar ze keert zeker niet terug bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid of onder hem vallende dienstonderdelen.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS