Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de voormalige VVD-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif in Stichtse Vecht van witwassen, deelnemen aan een criminele organisatie, hennepteelt en valsheid in geschrifte. 

Naar De Kruif loopt ook nog een onderzoek omdat zij geheime informatie over de burgemeestersbenoeming in Stichtse Vecht zou hebben gelekt aan partijgenoten.

Het OM pakte De Kruif op 17 februari op. Voor het lekken werd zij niet in de cel gezet, maar wel voor de andere verdenkingen. Voor die zaken zijn nog zeven mensen opgepakt, van wie er zes ook in voorarrest gingen.

Op een aantal plekken in Nederland zijn huiszoekingen gedaan, onder andere bij De Kruif thuis. De politie vond hennepkwekerijen en nam boten, auto’s en een waterscooter in beslag.

Onvoldoende bewijs

De onderzoeksrechter veegde de verdenking van hennepteelt en deelname aan een criminele organisatie in de zaak-De Kruif van tafel. Het OM ging in beroep, maar ook de raadkamer vond dat er onvoldoende bewijs was. De Kruif bleef tot 19 maart in voorarrest zitten op verdenking van witwassen en valsheid in geschrifte. Zij ontkent alles.

In juni staan de acht verdachten voor de eerste maal voor de rechter, maar die zal de zaak dan niet inhoudelijk behandelen. Het onderzoek naar het lekken van informatie is nog niet afgerond.