Vechtende beveiligers, schreeuwende diplomaten en in het nauw gedreven wereldleiders. De protestmars in Tunis is zondag uitgelopen op een totale chaos.

"Dit was ongekend. Ik heb veel meegemaakt, maar dit heb ik nog nooit gezien", zegt minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders tijdens de mars tegen NU.nl.

"Alle hoogwaardigheidsbekleders namen hun eigen beveiligingsteams mee en die raakten in verdrukking. Ja, je kunt wel zeggen dat er sprake was van chaos."

Video: Chaos bij protestmars Tunis

Zondag liepen internationale hoogwaardigheidsbekleders mee met de protestmars ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag in het Bardomuseum in Tunesië. 

"Wij moeten ons ook solidair tonen in de strijd tegen extremisme en terreur. Dat is een strijd die overal gevoerd wordt: in Parijs, in Verviers, in Kopenhagen, maar ook hier in Tunis", aldus Koenders.

Italië stuurde premier Renzi, Koenders vertegenwoordigde het Nederlandse kabinet en Frankrijk stuurde president François Hollande - die door de 88-jarige Tunesische president Essebsie in alle hectiek tot driemaal toe werd omgedoopt tot François Mitterand. 

Privélegertjes

Tunesië wilde na de terroristische aanslag een sterk signaal afgeven naar de buitenwereld. Net als bij de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs, organiseerden de Tunesische autoriteiten daarom een protestmars. Terrorisme zal deze prille democratie niet omverwerpen, was de boodschap. 

Wie had verwacht dat de wereldleiders harmonieus zij-aan-zij de stoet zouden leiden, zoals bij de mars in Parijs, kwam echter bedrogen uit.

Vanwege de aanslag eerder deze maand bewogen de wereldleiders zich in de mars voort in een nauwgepakte bubbel van soms wel acht privébeveiligers die hun leider vooraan de stoet, waar de fotografen stonden, probeerden te manoeuvreren. Met alle gevolgen van dien.

Meerdere malen stonden de privélegertjes van de hoogwaardigheidsbekleders met de koppen tegen elkaar en zo bewoog de vredesmars met geduw, getrek en geschreeuw van het parlementsgebouw naar het Bardomuseum waar de chaos zich voortzette. 

Twee maten

De president van Gabon, Ali Bongo, werd het gedrang teveel en trok zich terug uit de tour door het museum waar hij buiten in de tuin het zweet van zijn voorhoofd veegde (zie video). Ook minister Koenders stond inmiddels in de tuin.

Daar sprak NU.nl met de minister over de Nederlandse deelname aan de mars. Koenders accepteerde de uitnodiging, omdat hij vindt dat Nederland niet "met twee maten moet meten" en zich ook na de recente aanslagen in Europa solidair met de Tunesiërs moet verklaren.

De terreur van IS, de strijd tussen de soennieten en sjiieten in de Arabische wereld en het Palestijns-Israëlisch conflict, maakt het Midden-Oostenbeleid een prominent gespreksonderwerp in het publieke debat.

"Wat daar gebeurt, komt hier terug", aldus de minister. "We moeten ons bewust zijn wat voor impact ons buitenlandbeleid op onze bevolking, in al zijn diversiteit, heeft."

Campagne

Koenders is daarom begonnen met een permanente campagne om het buitenlandse beleid dichterbij de mensen te brengen.

"Ik vind dat we in gesprek moeten gaan met alle burgers in Nederland. Of ze nu allochtoon of autochtoon zijn maakt niet uit. Binnenlands en buitenlands beleid zijn steeds meer met elkaar verweven. Onze binnenlandse veiligheid is verweven met de veiligheid in het buitenland."

Hij zal de komende tijd vaker in het land te vinden zijn om met de burger in gesprek te treden. Zo chaotisch als het in Tunis was, zal het in de Hollandse wijken niet worden.