Om het spoornetwerk stabieler te maken en urenlange verstoringen te voorkomen moeten machinisten vaker op vaste trajecten gaan rijden.

Dat wil de VVD, zo laat Kamerlid Betty de Boer weten aan NU.nl. Ook diverse andere partijen willen dat staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) en de NS deze optie gaan onderzoeken.

Afgelopen vrijdagochtend zorgde een stroomstoring in de ochtend er niet alleen voor dat het treinnetwerk rond Amsterdam urenlang plat lag, na de storing duurde het nog de hele dag voordat het treinverkeer weer normaal op gang kwam. 

Ook bij andere grote storingen afgelopen maanden zorgde het huidige treinnetwerk er voor dat het oponthoud na een storing urenlang aanhield.

Rondje om de kerk

Het door de VVD voorgestelde zogeheten 'rondje om de kerk' geldt al jaren als omstreden, omdat treinpersoneel ooit fel actievoerde tegen dit systeem. Het zou het netwerk stabieler maken, maar voor machinisten zou het werk door de vaste trajecten saaier kunnen worden.

"Nu zorgt het uitwaaieren van machinisten er bij storingen voor dat er onduidelijkheid is waar de machinist ingezet moet worden'', aldus De Boer. "Zo'n sneeuwbaleffect van storingen kun je ondervangen met trajecten met een vaste machinist."

De Boer vraagt de staatssecretaris om deze optie nader te onderzoeken. Nadeel van een dergelijk systeem is dat reizigers vaker zullen moeten overstappen. 

Toch voelt ook Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) wel voor een dergelijk onderzoek: "Hoe je het ook wendt of keert, door simpelere trajecten is een vertraging of storing makkelijker te isoleren".

Niet bang

PvdA-Kamerlid Duco Hoogland vindt het vooral een taak van de NS om te kijken hoe de dienstregeling weerbaarder kan worden gemaakt.

"Ik vind het heel reëel dat er gekeken wordt naar een efficiëntere dienstregeling. Ik ben daar niet bang voor. Alleen de politiek moet dit niet gaan voorschrijven, die discussie moet vooral bij de NS gevoerd worden", aldus Hoogland.

Stientje van Veldhoven (D66) vindt echter dat ook Mansveld hier een rol bij kan spelen. "Dit moet serieus onderzocht worden. Hoe zorg je er voor dat het spoornetwerk minder kwetsbaar is en problemen snel kunnen worden opgelost?", aldus Van Veldhoven.

"Problemen op het spoor zullen blijven bestaan, maar je moet niks uitsluiten bij de zoektocht naar een pakket oplossingen." Ook PVV-Kamerlid Barry Madlener wil dat de staatssecretaris onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van een eenvoudigere dienstregeling.

Niet alert

De SP wijst het voorstel van het rondje om de kerk wel rigoureus van de hand. Volgens Kamerlid Farshad Bashir is het personeel door de vaste routes "niet alert" en wordt er daardoor sneller een rood sein gemist. Ook zijn vaste routes slecht voor de motivatie, aldus Bashir.

Bovendien is het voorgestelde systeem volgens hem minder efficiënt, omdat personeel dan moet wachten tot de eigen trein weer vertrekt. In het huidige systeem kan personeel dan door op een ander traject.