Politiek Den Haag reageert zondag positief op het besluit van de ABN-top om van een salarisverhoging van 100.000 euro af te zien.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is blij met de beslissing. "Ik verwelkom deze stap van het bestuur van ABN Amro. Zij leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan het herstel van rust en vertrouwen rond de bank."

"Na afronding van het overleg met de Kamer, zal het kabinet zich opnieuw buigen over de start van de voorgenomen beursgang." 

Afgelopen vrijdag stelde Dijsselbloem de beursgang van ABN Amro nog uit. Hij wil pas een beslissing nemen als het vertouwen in de bank weer is hersteld.

PvdA

Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer reageert positief. 

"Verstandig en noodzakelijk besluit van top ABN. Aan hen nu de taak verder te werken aan herstel van vertrouwen van medewerkers en samenleving. Voor de PvdA was afzien van de ton daarvoor een cruciale stap."

VVD

"Deze salarisverhoging was slecht uit te leggen. Afzien van salarisverhoging geeft aan dat de raad van bestuur heeft geluisterd naar de signalen vanuit de maatschappij en naar medewerkers van de bank'', zegt VVD-Kamerlid Aukje de Vries.

"De VVD is voor snelle beursgang, maar dat moet natuurlijk wel zorgvuldig gebeuren. Ik wil graag van de minister weten welk tijdpad hij nu in gedachten heeft."

D66

"Goed dat de ABN-top dit doet. Ze werken in een maatschappelijke context en er was veel maatschappelijke verontwaardiging. Die was ook terecht", stelt D66-Kamerlid Wouter Koolmees.

Koolmees benadrukt het belang van eerlijke concurrentie en vindt dat de bank verkocht moet worden. "Een bank moet niet in overheidshanden blijven en nu hebben we nog twee banken (ABN en SNS) die in handen zijn van de staat. Het is zaak dat we snel de antwoorden krijgen van de minister op de eerdere Kamervragen en daarna snel met hem in debat gaan.''

SP

''De verontwaardiging in politiek en maatschappij was zo groot dat je daar niet blind voor kunt zijn", reageert SP-Kamerlid Arnold Merkies.

"Het zou goed zijn als ING het voorbeeld volgt. De discussie over de bestuurderssalarissen bij banken gaat namelijk verder dan alleen ABN Amro."

CDA

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemt het "goed" dat de raad van bestuur van loonsverhoging in 2014 afziet.

"Deze loonsverhoging was namelijk niet in overeenstemming met de geest van de wet, zoals ABN ten onrechte meldt. Het CDA is daarom benieuwd of voor volgend jaar alsnog een loonsverhoging gepland staat."

GroenLinks

Tweede Kamerlid voot GroenLinks Jesse Klaver stelt dat het maatschappelijke en politieke debat effect heeft gehad. Hij vind het goed dat de salarisverhoging van de baan is, maar wil nog wel meer weten over het motief van de bestuurders.

"Ik wil weten of ze dit doen om verdere imagoschade te voorkomen of omdat ze ervan doordrongen zijn dat ze met deze salarisverhoging fout zaten. Als dat laatste het geval is, dan kunnen we naar de toekomst van de bank kijken", aldus Klaver.

Top ABN Amro doet afstand van extra salaris

Ontsteltenis over salarisverhoging ABN Amro en ING | Dijsselbloem stelt verkoop ABN Amro uit