De helft van de Nederlanders vindt Nederland te uitnodigend voor terroristen. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos.

Maar liefst 52 procent blijkt het eens met de stelling dat terroristen door het huidige asielbeleid te makkelijk hun weg vinden naar Nederland.

Zo'n tweederde van de Nederlanders wil dat internationale afspraken over de opvang van vluchtelingen worden gerespecteerd, maar daarvan vindt slechts 22 procent dat het internationale vluchtelingenverdrag gerespecteerd moet worden en dus vluchtelingen opgevangen moeten blijven worden.

Dit verdrag verplicht landen om vluchtelingen niet uit te zetten naar landen waar hun veiligheid gevaar loopt. 45 procent wil dat er gekeken wordt hoe binnen deze regels het beleid kan worden aangescherpt. 

De animo om de grenzen helemaal te sluiten, en daarmee het vluchtelingenverdrag op te zeggen, is klein. Slechts 14 procent is hier voorstander van. Zelfs onder PVV-hangers is hier geen meerderheid voor (49 procent).

Aan de peiling, die afgelopen dagen werd afgenomen, deden 1.094 Nederlanders mee. 

Grenzen sluiten

Afgelopen weekeinde lanceerde de VVD een plan om de Europese grenzen te sluiten voor asielzoekers en in plaats daarvan de asielzoekers volledig in de eigen regio op te vangen.

De grote asielinstroom door internationale conflicten zou volgens de VVD een "ontwrichtend" effect hebben op de samenleving. Premier Mark Rutte veegde het plan van zijn eigen partij direct van tafel. Volgens hem is er geen ruimte voor in het regeerakkoord.

VVD-Kamerlid Malik Azmani, die het plan zondag lanceerde, laat echter desgevraagd aan NU.nl weten de uitkomsten te zien als een bevestiging van zijn gelijk.

"De instroom is zodanig niet gereguleerd dat je niet weet of er een terrorist, asielzoeker of gelukzoeker het land binnenkomt", aldus Azmani. "Ik lees in de uitkomsten bovendien dat een overgrote meerderheid vindt dat vluchtelingen beter in de regio kunnen worden opgevangen."

Sietse Fritsma: "Ik leid hier uit af dat de burger de gevaren van de huidige asielinstroom beter begrijpt dan de politiek", stelt hij. "De VVD wil het eigen asielplan niet eens uitvoeren. Die partij blijft samen met de PvdA dus juist verantwoordelijk voor alle problemen."

Linda Voortman (GroenLinks) spreekt van "een divers en tegenstrijdig beeld". "Ik ben blij dat een overgrote meerderheid tegen het sluiten van de grenzen voor alle asielzoekers is. Het Nederlandse asielbeleid is voor niemand uitnodigend, laat staan voor terroristen", aldus Voortman.

De fractie van VNL is net als VVD en PVV voorstander van volledige opvang in de regio en noemt daarbij ook een financieel argument. "Voor iedere asielzoeker die we hier opvangen kunnen we er een veelvoud opvangen in het buitenland. Dat is pas humaan. We kunnen daarvoor het noodhulpbudget gebruiken", aldus Kamerlid Louis Bontes.

Donderdagavond debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie) over het VVD-voorstel.