De omstreden oud-VVD'er Johan Houwers, die woensdag beëdigd is tot Tweede Kamerlid, vindt dat hij ondanks de boete die hij kreeg vanwege hypotheekfraude integer genoeg is om weer zitting te nemen in de Kamer.

Dat zei hij woensdagmiddag tijdens een persverklaring in het gebouw van de Tweede Kamer.

"Ik voel mij geen fraudeur. [...] Integriteit is van jezelf en voor jezelf", zei hij.

Video: 'ik heb geen zetel geroofd'

Houwers, die in 2013 de Kamer verliet omdat hij gesjoemeld zou hebben met gegevens rond zijn hypotheek, neemt de zetel over van de VVD'er Mark Verheijen die opstapte na dubbele declaraties. Onlangs achtte het OM bewezen dat Houwers gefraudeerd heeft en kreeg hij 4.000 euro boete opgelegd.

De partij maakte bekend dat hij niet meer welkom is in de fractie. "Voor fraudeurs is er geen plaats in de VVD", zei fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

"De VVD gaat niet over mijn integriteit", aldus Houwers.

Met de strafbeschikking van het OM is de zaak wat Houwers betreft afgesloten en hij vindt zichzelf daarmee "gekwalificeerd" als Kamerlid.  

Houwers vindt niet dat hij zijn zetel te danken heeft aan de VVD. "Ik ben door kiezers gekozen, ik ben benoemd en die benoeming heb ik aanvaard en ik meen in staat te zijn om op te treden als zelfstandig Kamerlid."

Lege vergaderzaal

Houwers, die verder gaat als onafhankelijke fractie, werd woensdag in een nagenoeg lege plenaire vergaderzaal beëdigd als lid van de Tweede Kamer. Met de 'groep Houwers' telt de Tweede Kamer nu zestien fracties.

De VVD-fractie had vooraf al aangekondigd weg te zullen blijven bij de installatie van de voormalige VVD'er. Slechts enkele Kamerleden feliciteerden Houwers na zijn installatie.

Video: Bijna lege Kamer bij beëdiging Johan Houwers

'Onbegrijpelijk'

Zijlstra vindt de terugkeer "onbegrijpelijk" en spreekt van "pure zetelroof". Vicepremier Lodewijk Asscher noemt de komst van Houwers "slecht voor het aanzien van de politiek". Mensen hebben immers op Houwers gestemd als VVD'er, aldus Asscher.

De terugkeer van Houwers als onafhankelijk Kamerlid betekent dat de regering van VVD en PvdA nog maar de kleinst mogelijke meerderheid van 76 zetels heeft in de Tweede Kamer.

Tijdlijn

© NU.nl/Jolien de Vries