De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) met meer urgentie werk maakt van de hulp voor mensen onder de armoedegrens.

Zo willen onder andere PvdA, SP, CDA, D66 en ChristenUnie dat ze direct aan de slag gaat om schuldenaars niet onder het bestaansminimum te laten vallen.

Een belangrijk kritiekpunt van de partijen is dat de overheid blijft innen bij mensen die onder het bestaansminimum vallen, de zogeheten beslagvrije voet. 

Dit is de ondergrens waarbij er door schuldeisers geen beslag meer kan worden gelegd. Overheidsinstanties als de gemeente en de Belastingdienst houden hier volgens de partijen onvoldoende rekening mee.

Volgens de partijen is dit te voorkomen door vooraf scherpe criteria af te spreken waar de overheid zich aan moet houden.

Sadet Karabulut (SP): "Ze moet niet wachten maar nú beginnen met afspraken maken met gemeente en belastingdienst. Er leven honderdduizend mensen onder het bestaansminimum. Haast is geboden."

Gerespecteerd

Haar PvdA-collega Keklik Yucel vult aan: "De beslagvrije voet moet door de overheid gerespecteerd worden. Het kan niet zijn dat de overheid iets afspreekt en zich er vervolgens zelf niet aan houdt."

Pieter Heerma (CDA): "De overheid moet het goede voorbeeld geven. Nu blijkt het omgekeerde veel te vaak het geval". Van Weyenberg (D66): "De overheid loopt niet voorop, maar achteraan."

Nu moeten schuldenaars bij overheidsinstanties vaak achteraf aantonen dat ze onder het bestaansminimum zijn gevallen. De Kamer wil dat deze toets vooraf plaatsvindt, aan de hand van heldere criteria. 

Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie): "Ze doen het in Duitsland ook, dus dat moet hier ook kunnen." 

Zij noemen daarbij de alleenverdieners met een kindgebonden budget. Daar wordt zo'n toets nu al gedaan.

Heerma wil verder opheldering van Klijnsma over signalen die hij krijgt dat rekeningen geblokkeerd worden, zodat schuldenaars niet eens meer een brood kunnen kopen.

"Daarmee is van het respecteren van een bestaansminimum überhaupt geen sprake. Dit riekt naar chantage en het leidt tot onuitlegbare situaties en ik vind dat de staatssecretaris hier tegen moet optreden", aldus Heerma.

Kindpakket

Yucel wil daarnaast dat gemeenten een "kindpakket" opnemen in hun armoedebeleid. Dit pakket kan bestaan uit dingen als schoolspullen, zwemles, bibliotheekpas of misschien zelfs een winterjas.

Sommige gemeenten hebben al dergelijk kinderarmoedebeleid, maar volgens de PvdA'er kan Klijnsma dit actiever bij de gemeenten stimuleren.

Karabulut stelt verder voor om wetsvoorstellen voortaan te toetsen op de gevolgen op armoede en tweedeling. "Als het doel van Klijnsma is om armoede te bestrijden kan dit een middel zijn om te voorkomen dat landelijk beleid leidt tot meer armoede."

Woensdagavond debatteert de Tweede Kamer met Klijnsma over armoedebeleid.