Voormalig Tweede Kamerlid Andrée van Es moet de betalingsproblemen rond de persoonsgebonden budgetten (pgb's) gaan oplossen.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Het pgb wordt sinds januari door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) uitbetaald. Sindsdien regent het klachten van zorgverleners die geen geld hebben gezien.

Van Rijn stelde al een speciaal team in dat schrijnende gevallen moet helpen. Van Es moet als ''onafhankelijk ketenregisseur" zorgen voor verbeteringen waarmee de mensen met een pgb echt geholpen zijn.

Daarbij wordt onder meer de website gebruiksvriendelijker gemaakt voor mensen met een pgb. Topambtenaar Marcel van Gastel houdt in de gaten of er daadwerkelijk vorderingen worden gemaakt.

Niet goed

Van Rijn zegt dinsdag dat hij denkt dat de verbeteringen voor de zomer kunnen zijn toegepast. ''Het is pas opgelost als het in de ogen van de pgb-houders is opgelost. Er zijn nog steeds te veel signalen dat het niet goed gaat met betalingen.''

De bewindsman is blij dat Van Es deze klus wil doen. ''Met haar ervaring en deskundigheid zal ze voor budgethouders geen mogelijkheid onbenut laten om problemen te herstellen en verbeteringen door te voeren". aldus Van Rijn. 

"Ik heb er volledig vertrouwen in dat bij alles wat ze doet steeds bovenaan staat dat de zorgverleners van budgethouders op de afgesproken tijdstippen en binnen de afgesproken termijnen het geld krijgen waar ze recht op hebben. Zonder gedoe, nu en in de toekomst."