Premier Mark Rutte ziet in het regeerakkoord geen ruimte voor een voorstel van zijn eigen VVD om de Europese buitengrenzen te sluiten voor asielzoekers.

Dat zegt hij dinsdagmiddag in de Tweede Kamer.

Eerder op de dag had ook de nieuwe staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie) terughoudend gereageerd op het voorstel.

"Het is nu geen onderdeel van het kabinetsbeleid. En het is niet mijn verantwoordelijkheid als staatssecretaris om vooruit te lopen nu nog discussie moet plaatsvinden tussen politieke partijen", aldus Dijkhoff.

"Ik heb nu niet gehoord dat er een meerderheid in de Kamer is. Dat is aan de politiek om elkaar te overtuigen. Maar ieder voorstel waar een meerderheid voor is en wij als kabinet ons in kunnen vinden voeren we uit."

Ontwrichting

De VVD lanceerde zondag het plan om de Europese grenzen voor asielzoekers te sluiten, omdat de toestroom zorgt voor "ontwrichting van de samenleving". Asielzoekers moeten voortaan in de eigen regio worden opgevangen.

Volgens Dijkhoff is het nu al kabinetsbeleid dat asielzoekers zoveel mogelijk in de regio moeten worden opgevangen.

Premier Mark Rutte voegde daar dinsdagmiddag aan toe dat hij binnen het regeerakkoord geen ruimte ziet voor het plan. 

Vanuit andere partijen werd afwijzend gereageerd op het VVD-plan. Ook coalitiepartner PvdA noemde het plan "onaanvaardbaar".

Volgens de meeste partijen heeft Europa, en dus ook Nederland, de plicht om asielzoekers op te vangen. Deze week vindt er een debat plaats over het asielplan.

Video: Staatssecretaris Dijkhoff omarmt VVD-plan niet​

Teeven

Ook de voorganger van Dijkhoff, Fred Teeven, maakte zich onlangs zorgen over de asielinstroom en wilde de opvang concentreren in de regio.

Volgens Teeven wordt momenteel door de lidstaten jaarlijks vier miljard uitgegeven aan vreemdelingenbeleid, terwijl dit maar gaat om 1 procent van het totaal aantal vluchtelingen.

"De UNHCR geeft eveneens vier miljard uit voor de overige 99 procent aan vluchtelingen die in de regio rond het conflict wordt opgevangen", aldus Teeven.

"Hoe effectief ben je dan? Zou je niet beter acht miljard kunnen uitgeven aan 100 procent van de vreemdelingen in de regio van de landen van herkomst."

Asielzoekers

Dijkhoff over asielplan