VVD-Kamerlid René Leegte stapt dinsdag op vanwege een betaalde nevenfunctie en de inkomsten daaruit die hij niet op tijd had opgegeven.

Dat heeft zijn partij laten weten.

Volgens Leegte zijn "dit soort slordigheden" niet uit te leggen en in strijd met de integriteitsregels binnen de VVD.

"Met enthousiasme heb ik van eind 2013 tot eind 2014 een betaalde nevenfunctie vervuld voor een organisatie die actief is op gebieden die aan mijn portefeuille raken", zegt Leegte in een verklaring

"Stom genoeg heb ik deze functie niet tijdig laten registreren in het daartoe bestemde register en ook heb ik de neveninkomsten uit deze functie niet direct gemeld."

De zaak kwam aan het rollen omdat het bedrijf waar Leegte een nevenfunctie vervulde, betrokken was bij een rechtszaak.

Video: Reactie VVD-fractievoorzitter Zijlstra

Portefeuille 

Leegte zou werkzaamheden hebben verricht voor Plantlab, een bedrijf in de voedselindustrie. De portefeuille van Leegte bestond uit Economische Zaken en Buitenlandse Handel. Hij zat sinds 2010 in de Kamer.

"Terugkijkend op deze situatie kan ik niet anders dan concluderen dat dit soort slordigheden niet zijn uit te leggen en in strijd zijn met de binnen mijn partij geldende integriteitsregels", stelt Leegte. "Daarom kan en wil ik niet blijven functioneren in de Tweede Kamer."

"Het is pijnlijk maar de enige logische conclusie", zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra over het vertrek van Leegte. De VVD is voor de verkiezingen op de hoogte gesteld dat er "iets speelde", zei Zijlstra.

Rechtszaak

Vorige week meldde Leegte dat er iets aan de hand was. Donderdag kreeg Zijlstra vervolgens de onderliggende stukken, waarna maandag een gesprek volgde. Pas nadat de VVD-top de stukken had gekregen, werd duidelijk dat er meer aan de hand was. 

Het was ook voor Leegte duidelijk dat de integriteitsregels waren overtreden en het "een onhoudbare situatie was'', aldus Zijlstra. Volgens Zijlstra heeft Leegte zelf geen rol gespeeld in de rechtszaak. 

De zaak van Leegte ''is niet over de verkiezingen heen getild'', aldus Zijlstra.

Telefoongesprek

Leegte stopte begin dit jaar al als woordvoerder over de gaswinning in Groningen. Aanleiding was een telefoongesprek dat hij in de trein voerde na een werkbezoek in het door aardbevingen getroffen Groningen.

Dat gesprek met een partijgenoot ging onder meer over de te volgen VVD-koers in de discussie over de gaswinning en was ook voor omstanders te volgen.

VVD

Het is de laatste tijd rumoerig binnen de grootste regeringspartij. Ook VVD-Kamerlid Mark Verheijen stapte dit jaar op als parlementariër wegens schending van de integriteitsregels. 

De eerst volgende VVD'er op de lijst om Verheijen op te volgen was de omstreden Mark Houwers. Hij kreeg onlang een boete van 4000 euro opgelegd van het Openbaar Ministerie omdat hij gesjoemeld heeft met gegevens rond zijn hypotheek. Houwers is uit de VVD gezet, maar neemt de Kamerzetel wel mee.

Leegte geeft zijn zetel wel terug aan de VVD waardoor de coalitie van VVD en PvdA de kleinst mogelijke meerderheid van 76 van de 150 zetels heeft.

Deze maand stapten bovendien VVD-bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven op als minister en staatssecretaris van Justitie vanwege de Cees H.-zaak. Kamerleden Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff volgden hen op.

Opgestapte VVD'ers