Het asielplan van de VVD is geen ultieme oplossing om het gevaar van terrorisme in te dammen. Dat concludeert terrorismedeskundige Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden. 

Er zijn geen harde signalen en geen cijfers openbaar dat terreurorganisaties als IS terroristen in de vluchtelingenstroom meesturen om zo in Europa te komen.

Van Buuren reageert hiermee op een van de argumenten van Tweede Kamerlid Malik Azmani (VVD) om de toestroom van asielzoekers naar de EU in te dammen. De VVD'er vindt dat vluchtelingen in de regio moeten worden opgevangen.

De huidige aanpak noemt Azmani onhoudbaar en een groot risico voor de veiligheid. "De terreur van IS" jaagt mensen in de handen van de smokkelaars.

Gelukszoekers

Omdat die daar grof aan verdienen wordt zo bijgedragen aan de financiering van de gewapende strijd tegen het westen, meent Azmani. "We weten niet wie er binnengehaald wordt: een echte vluchteling, een gelukszoeker of een terrorist."

Openbaar zijn er dus geen harde cijfers over de binnenkomst van terroristen via de vluchtelingenstroom. Van Buuren wijst op de aanslagen in Europa het laatste half jaar. Die werden niet gepleegd door terroristen die via de vluchtelingenstroom Europa binnen waren gekomen.

Niet effectief

Ook als je die weg afsluit, is het probleem niet opgelost, stelt de terrorismedeskundige. "Dan zit je nog steeds met de mogelijkheden dat men binnenkomt als toerist of met een visum voor korte tijd of op een andere manier illegaal de grens naar de Europese Unie oversteekt. Het is de vraag of dit effectief beleid is."

Van Buuren wijst er op dat het plan van Azmani al "heel oud" (uit 1993) is. Sinds die tijd zijn er veel proefprojecten geweest. "Die zijn altijd mislukt."