PvdA, Groenlinks en SP in de Tweede Kamer willen dat het kabinet zo snel mogelijk de toenemende ontduiking van de uitzendcao aanpakt. 

Wat de SP betreft moet minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dit bij wet verbieden.

John Kerstens (PvdA) en Paul Ulenbelt (SP) maken zich grote zorgen over de ontwikkelingen. Aanleiding is een FNV-rapport waaruit blijkt dat het omzeilen van de uitzendcao toeneemt.

Bedrijven zouden miljoenen verdienen door cao-werknemers te ontslaan om vervolgens via een contractor, vaak een dochter van een uitzendbureau, toch weer mensen in te huren. Bij deze vorm van 'contracting' is het bedrijf veel minder geld kwijt aan loonkosten. 

Gemeen

Kerstens wil dat Asscher dit aanpakt en 'gelijk loon voor gelijk werk' garandeert en voorkomt dat er een 'race to the bottom' op arbeidsvoorwaarden plaatsvindt. Volgens Ulenbelt is contracting "de meest gemene vorm van ondermijning van de cao".

"Onwenselijke en onwettelijke constructies lopen vaak door elkaar. Ik wil ook de onwenselijke constructies aanpakken", aldus Kerstens tegen NU.nl. "Ik vind het onze taak om te waken voor een tweedeling op de arbeidsmarkt."

Volgens Kerstens zou het helpen als duidelijker wordt aangegeven waar de cao wel geldt en waar niet. Ook wil hij de arbeidsinspectie gericht inzetten op waar zich risico's op cao-ontduiking bevinden.

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik: ''We zien dat werkgevers steeds nieuwe manieren bedenken om de kosten van salaris en premies zo laag mogelijk te houden. GroenLinks wil dat minister Asscher uitbuiting van werknemers via dit soort constructies stopt.''

Kritisch

Volgens D66-Kamerlid Steven van Weyenberg is het goed om kritisch te zijn op dreigende concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Wel wil hij de omvang van de problemen nog goed bekijken en stelt hij dat ook de cao-partijen moeten werken aan modernisering van de collectieve arbeidsvoorwaarden.

"Die coa's moeten aansluiten bij wat nodig is, zodat je een vlucht in dergelijke constructies kan voorkomen", aldus Van Weyenberg. Volgens hem zou er in cao's meer ruimte moeten zijn voor maatwerk.

Niks mis mee

De VVD wijst er op dat contracting niet strafbaar is. "Bedrijven organiseren zich anders en besteden dingen uit. Daar is op zich niks mis mee", aldus Kamerlid Anne Mulder.

"Ontwikkelingen gaan sneller dan de cao, economieën ontwikkelen zich, bedrijven moeten zich aanpassen. Zolang de wet niet wordt overtreden is er niks aan de hand."

Ook ondernemersorganisatie VNO-NCW noemt contracting is een legitieme handelwijze, die niet als ontduiking en ontwijking is aan te merken.