Van alle Nederlandse kiezers is 62 procent positief over een eventuele deelname van het CDA aan een nieuwe regering. 37 procent ziet de huidige regeringspartij PvdA graag terugkeren.

Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Peil.nl, het onderzoeksbureau van Maurice de Hond. Peil.nl vroeg kiezers om per partij aan te geven of zij deze in een nieuwe regering zouden willen zien.

De PvdA moet onder meer de SP (47 procent) en GroenLinks (38 procent) voor zich dulden. 51 procent van de kiezers is positief over deelname van de huidige regeringspartij VVD aan een nieuwe regering.

De PVV van Geert Wilders komt tot 29 procent.

Vertrek Samsom

Peil.nl onderzocht verder of kiezers willen dat Diederik Samsom zijn partijleiderschap bij de PvdA neerlegt. De helft van de Nederlandse stemgerechtigden is daar voorstander van. 39 procent ziet hem liever aanblijven.

Met name PVV- en SP-stemmers zien Samsom het liefst vertrekken. Respectievelijk 78 en 59 procent is daar voorstander van. Ook onder CDA-stemmers is met 47 procent een meerderheid voorstander van een nieuw gezicht voor de PvdA. 40 procent van de CDA-kiezers ziet Samsom liever blijven.

Onder PvdA-stemmers geniet Samsom duidelijk meer vertrouwen. 52 procent ziet hem het liefst blijven. 44 procent vindt dat hij zijn functie moet neerleggen.

De PvdA kreeg afgelopen week een zware klap te verduren tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. De partij werd in alle 393 gemeenten kleiner en zakte van 17,3 naar 10 procent van de stemmen.

Uit regering

Peil.nl keek ook of kiezers vinden dat de PvdA uit de regering moet stappen. Een nipte meerderheid van 47 procent van de kiezers is daar voorstander van. 46 procent ziet de PvdA liever de huidige periode uitzitten.

Deze cijfers worden echter sterk beïnvloed door de politieke voorkeur van de deelnemers aan het onderzoek. Zo ziet 92 procent van de PVV-stemmers en 67 procent van de SP-stemmers de PvdA het liefst uit de regering stappen.

Van de CDA-stemmers vindt 34 procent dat de PvdA de regering moet verlaten, tegen 49 procent die de partij liever ziet blijven. Onder PvdA-stemmers is 38 procent voorstander van een vertrek, tegen 59 procent die de partij liever de gehele termijn ziet volmaken.

Zetelverdeling

Tot slot vroeg Peil.nl zoals iedere week aan kiezers op welke partij zij zouden stemmen als nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden. De SP boekt hierbij twee zetels winst ten opzichte van vorige week en zou uitkomen op 22 stuks. Dat zijn er zeven meer dan dat de partij er momenteel heeft.

Ook de VVD, PvdD en 50Plus boeken een zetel winst ten opzichte van de tussenstand van vorige week.

De PVV en D66 verliezen allebei twee zetels ten opzichte van vorige week en komen daarmee uit op respectievelijk 22 en 19 zetels. Beide partijen staan daarmee nog altijd op een ruime winst ten opzichte van de huidige zetelverdeling in de Tweede Kamer. De PVV bezit momenteel 15 zetels en D66 12 stuks.