Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) noemt het "onacceptabel" dat allochtonen slecht af zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt. "Deze cijfers moeten ons allemaal wakker schudden. We zullen discriminatie nooit accepteren."

Vrijwel nergens in Europa zijn de kansen op de arbeidsmarkt voor allochtonen zo slecht als in Nederland, stelt de Volkskrant in een analyse van cijfers van OESO en Eurostat.

"Er is discriminatie op de arbeidsmarkt: Jan maakt in Nederland meer kans op een baan dan Mohammed", aldus de minister. Volgens de bewindsman zorgt discriminatie dat "toekomstdromen eindigen in frustratie en dat talent wordt verspild".

Hij vindt ook dat mensen "hoe frustrerend en ingewikkeld" het ook is, niet moeten opgeven en gelijk aangifte moeten doen als ze worden gediscrimineerd.

Alleen een gezamenlijke aanpak van kabinet, werkgevers en werknemers kan discriminatie op de arbeidsmarkt aanpakken, stelt Asscher.

Kwetsend

In een interview met NU.nl over onder meer discriminatie, zei Asscher vorige week nog: "Als discriminatie je overkomt, is heel kwetsend. Dat kan een enorme knak geven aan je zelfvertrouwen." 

Hij vertelde jongeren te hebben gesproken die een goede opleiding hadden afgerond, maar toch moeite hadden bij solliciteren. "Ze hadden alles helemaal goed hadden gedaan, een mooie brief geschreven, maar toch merkten dat ze geen eerlijke kans kregen."

Video: Eerder interview met minister Asscher over discriminatie