Nederlandse militairen blijven voorlopig Somalische collega's trainen. Het kabinet heeft besloten de deelname aan de Europese trainingsmissie in het Afrikaanse land te verlengen tot eind volgend jaar.

Eigenlijk zou de bijdrage eind deze maand stoppen, maar het Somalische leger kan nog niet zonder internationale hulp opereren.

Het werk van de missie blijft daarom nodig, schreven de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Jeanine Hennis (Defensie) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Nederland doet sinds maart 2013 met zes à vijftien militairen mee aan de trainingsmissie EUTM, die tot nu toe ruim 4.500 militairen heeft getraind. Aan de missie nemen in totaal 120 mensen uit twaalf landen deel. Dat aantal neemt de komende maanden toe tot 150.

De Nederlandse deelname is onderdeel van andere activiteiten om in de Hoorn van Afrika piraterij te bestrijden. Volgens het kabinet is een effectieve veiligheidssector in Somalië nodig om de onderliggende oorzaken van piraterij op land te kunnen aanpakken.