Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) gaat volgende week twee dagen naar Marokko voor gesprekken over integratie en de bestrijding van radicalisering.

Asscher, in het kabinet verantwoordelijk voor integratie, ontmoet onder anderen de Marokkaanse premier, verschillende ministers en een aantal deskundigen.

Asschers ministerie heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Volgens zijn woordvoerder wil Asscher ervaringen uitwisselen met de Marokkanen.

Nederland en Marokko hebben vergelijkbare problemen met integratie en radicalisering van moslims. Ook vanuit Marokko vertrekken jihadisten naar Syrië en Irak en Marokko krijgt bovendien veel immigranten vanuit omringende landen.

Sociale zekerheid

Het bezoek is een wens van Asscher zelf. De PvdA-minister zal met zijn Marokkaanse collega ook praten over de onenigheid over het sociale zekerheidsverdrag tussen de twee landen.

Nederland wil dat aanpassen, wat Marokko steeds heeft tegengehouden. Asscher heeft daarom een wet naar de Tweede Kamer gestuurd om het verdrag op te zeggen.

Dat zou dan per 1 januari volgend jaar moeten gebeuren, maar Asscher is bereid dat niet te doen als de Marokkaanse regering alsnog serieus wil onderhandelen over verandering van het verdrag.

Asscher wil uitkeringen voor Marokkaanse Nederlanders die in Marokko wonen, aanpassen aan het levenspeil daar en ze dus verlagen. Maar dat gaat niet eenvoudig. Hij heeft over de kwestie in Nederland al meerdere rechtszaken verloren.