Het kabinet lijkt er geen probleem mee te hebben dat RTL-verslaggever Jeroen Akkermans delen uit de wrakstukken van de MH17 heeft meegenomen uit het rampgebied in Oekraïne om die te laten onderzoeken.

"Het staat Akkermans en RTL vrij om zelf onderzoek te doen en daar zelf mededelingen over te doen'', zei vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag na afloop van de ministerraad.

RTL Nieuws meldde donderdag dat uit onderzoek van gevonden fragmenten blijkt dat het vliegtuig vol Nederlanders is neergehaald door een BUK-raket.

Op de vraag wat Asscher ervan vindt dat Akkermans materiaal heeft meegenomen, zei hij: ''Ik denk dat gezien de omvang van de crashsite en de situatie ter plekke, dat daar niet zo heel veel aan te doen zou zijn, als je dat al zou willen doen''.

Oorlogsgebied

Het toestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 stortte op 17 juli neer in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is waarschijnlijk uit de lucht geschoten.

Het Openbaar Ministerie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doen onafhankelijk onderzoek naar de toedracht van de ramp. Dat betekent volgens Asscher dat het kabinet terughoudend is om nu al iets te zeggen over wat er is gebeurd. Akkermans heeft het materiaal inmiddels overgedragen aan de OVV, aldus de vicepremier.