De terugkeer van de omstreden oud-VVD’er Johan Houwers in de Tweede Kamer is "slecht voor het aanzien van de politiek".

Dat zei vice-premier Lodewijk Asscher vrijdag na afloop van de ministerraad.

Houwers verliet in 2013 onder druk van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra de Kamer omdat hij gesjoemeld zou hebben met gegevens rond zijn hypotheek. Het OM acht dat bewezen en meldde vorige week dat Houwers daarom 4.000 euro boete moet betalen.

Donderdag maakte hij bekend terug te keren in de Kamer als eenmansfractie waarna de VVD hem direct uit de partij zette.

Video: 'Terugkeer Houwers slecht voor aanzien politiek'

'Niet verwacht'

Volgens Asscher is het "slecht voor het aanzien van de politiek" dat Houwers op eigen titel terugkeert in de Kamer.

"Mensen stemmen op een partij en verwachten dat die partij vervolgens vertegenwoordigd is in het parlement", zei Asscher. Dat Houwers als eenmansfractie verder gaat, is iets wat de kiezer niet had gewild ook niet verwacht, aldus de vice-premier die er wel op wijst dat het Houwers' grondwettelijk recht is dat te doen.

Met de terugkeer van Houwers als onafhankelijk Kamerlid, heeft de coalitie met 76 van de 150 Kamerzetels de kleinst mogelijke meerderheid.

VVD en PvdA hadden daar tot voor kort nog 79 zetels, maar na het vertrek van Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk uit de PvdA waren er nog maar 77 over. Nu Houwers buiten de VVD verder gaat, heeft de coalitie dus nog 76 zetels over.

Vertrouwen in meerderheid

VVD en PvdA hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer. Na de Provinciale Statenverkiezingen is duidelijk geworden dat het kabinet extra hard zijn best zal moeten doen om meerderheden in de Senaat te verwerven, zei Asscher.

De VVD en PvdA hebben ook met de constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP geen meerderheid, maar Asscher heeft er vertrouwen in dat het opnieuw lukt die te vinden.

"Het past in de Nederlandse politieke traditie dat partijen verantwoordelijkheid nemen. De huidige versplintering in het politieke landschap vraagt dat ook."

Justitie

Het kabinet zwijgt vooralsnog over de verwachte benoeming van de VVD-Kamerleden Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff als nieuwe minister en staatssecretaris op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Premier Mark Rutte gaf vrijdag na een EU-top in Brussel geen commentaar op vragen over de aanstaande benoemingen. ''U hoort het te zijner tijd.''

Na de ministerraad in Den Haag zei vicepremier Asscher dat de vervanging van de vorige week afgetreden bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven niet in het kabinet is besproken. En benoemingen zijn een verantwoordelijkheid van de premier, zei hij erbij.

Donderdag lekte uit dat Van der Steur Opstelten opvolgt als minister. Klaas Dijkhoff wordt staatssecretaris.