De hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie Pieter Cloo is vrijdag opgestapt. 

Dat meldt het ministerie vrijdag

Cloo treedt terug na "goed overleg" met Stef Blok, de tijdelijke minister van Justitie sinds het aftreden van Ivo Opstelten. Cloo legt zijn functie per direct neer.

Cloo zou na het aftreden van minister Opstelten en staatsecretaris Teeven tot de conclusie zijn gekomen dat hij met zijn vertrek de nieuwe minister en staatssecretaris de mogelijkheid biedt een nieuwe start te maken.

Beide bewindslieden stapten twee weken geleden op nadat bekend werd dat Opstelten de Kamer verkeerd voorlichtte over een deal uit 2000 met crimineel Cees H. Ze worden hoogstwaarschijnlijk opgevolgd door hun partijgenoten Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff.

Cloo was sinds 1 december 2012 secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Volgens minister Blok wordt Cloo opgevolgd door Hans van der Vlist, huidig secretaris-generaal bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Teevendeal

De Tweede Kamer heeft intussen een onderzoek afgedwongen naar de gang van zaken bij de zogenoemde Teevendeal, waarover Opstelten de verkeerde informatie gaf.

Kamerleden vinden dat er te veel vragen zijn overgebleven over de omstandigheden waaronder Teeven als officier van justitie in 2000 een deal sloot met een drugsbaron en ook over de informatievoorziening daarover later.

Zo slaagden Opstelten en zijn ambtenaren er een jaar lang niet in bewijs te vinden voor de hoogte van de deal. Pas nadat Nieuwsuur met nieuwe gegevens was gekomen, vond ook Opstelten het 'bonnetje' terug en het bewijs dat er 4,7 miljoen gulden was overgemaakt naar crimineel Cees H.

Goed overleg

Volgens Blok heeft het vertrek van de topambtenaar daar niet mee te maken, maar zijn de mannen ''echt in goed overleg'' tot de conclusie gekomen dat het nu een juist moment was om te gaan. Cloo is een ''man met enorme capaciteiten'' die in Rijksdienst blijft. Blok zei hij ''geen reden heeft'' om aan te nemen dat er meer mensen vertrekken.

Video: Reactie Blok op vertrek Cloo