Het onderzoek naar de crash met de Apache gevechtshelikopter in Mali zal "niet al te lang duren".
 

​Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie vrijdag. De crash is vermoedelijk het gevolg van een ongeluk. Beide vliegers kwamen om het leven.

Een team van Defensie is sinds donderdag in Mali om het incident te onderzoeken. Hangende het onderzoek staan de drie andere aanwezige Apaches aan de grond. Helikopters van andere landen aangesloten bij de VN-missie zorgen nu voor bescherming van de Nederlandse blauwhelmen.

De lichamen van de omgekomen kapitein René Zeetsen (30) en eerste luitenant Ernst Mollinger (26) keren vrijdag terug naar Nederland. Een KDC-10 vliegtuig met de stoffelijke overschotten landt rond 18.00 uur op Vliegbasis Eindhoven. Daar worden ze met militair ceremonieel overgedragen aan de familie. 

Bij de plechtigheid zijn minister Hennis en de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, aanwezig. Zeetsen en Mollinger zijn de eerste Nederlandse dodelijke slachtoffers van de VN-missie in Mali.

Op de basis van beide omgekomen militairen in Gao is een speciale herdenkingsceremonie met vrienden en collega's van beide slachtoffers gehouden. In Eindhoven vindt ook nog een speciale herdenkingsdienst voor familie en collega's van de vliegers plaats.