De VVD-Kamerleden Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff zijn vrijdagmiddag door Koning Willem-Alexander beëdigd als respectievelijk de nieuwe minister en staatssecretaris van Justitie.

De beëdiging vond aan het einde van de middag plaats op landgoed De Eikenhorst in Wassenaar.

Na de beëdiging zijn Van der Steur en Dijkhoff naar hun ministerie gegaan. Daar draagt waarnemend minister Stef Blok de taken formeel aan hen over.

Van der Steur en Dijkhoff zijn de vervangers van de vorige week opgestapte bewindspersonen Ivo Opstelten en Fred Teeven. Zij boden hun ontslag aan naar aanleiding van de bonnetjesaffaire rond topcrimineel Cees H. 

Portefeuilles

Aan de verdeling van de portefeuilles tussen de nieuwe minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie verandert niet veel. Van der Steur en Dijkhoff gaan er nog over praten, maar zeiden vrijdag dat de verdeling op grote lijnen blijft zoals die was.

Dat betekent dat Van der Steur als minister onder meer verantwoordelijk wordt voor de Nationale Politie, het Openbaar Ministerie, de bestrijding van terrorisme en de afhandeling van de ramp met vlucht MH17. Dijkhoff zal zich als staatssecretaris vooral bezighouden met asielzaken, het gevangeniswezen, boetes en het tbs-systeem.

De nieuwe VVD-bewindslieden vinden hun benoeming eervol en een grote verantwoordelijkheid. Ze bedankten hun voorgangers Opstelten en Teeven.

Van der Steur kijkt ernaar uit om "met tienduizenden mannen en vrouwen" in het land verder te werken aan onze rechtsstaat. Hij sprak veel dank uit aan Opstelten en Teeven, die "ontzettend goed werk" hebben gedaan. Hij wil dat ook "in die geest" voortzetten. Ook Dijkhoff vindt het een mooie taak om zich bezig te houden met vrijheid en rechtvaardigheid, zei hij.

Reactie Rutte

Premier Mark Rutte heeft vrijdagochtend gesproken met Van der Steur en Dijkhoff. Dat gebeurde in Brussel, waar Rutte bij een EU-top was. Met het nieuwe duo krijgt het ministerie "twee deskundige bewindslieden met veel ervaring op het terrein van veiligheid en justitie", liet Rutte vrijdagavond weten.

"De moeilijke en belangrijke dossiers die op tafel liggen, zijn bij hen in goede handen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij zich, net als hun voorgangers, vol zullen inzetten voor een veilig Nederland en ik zie uit naar de samenwerking met deze nieuwe bewindslieden."

"Het kabinet is hiermee weer compleet en ook daar ben ik blij om," zo stelde Rutte.

In goede handen

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemde de benoeming van Van der Steur en Dijkhoff in een reactie "een verlies voor de fractie, maar een aanwinst voor het kabinet''. Hij feliciteerde de twee met hun nieuwe functie.

"Ik heb er alle vertrouwen in dat de veiligheid van Nederland en de versteviging van de rechtsstaat bij deze twee mannen in goede handen zijn'', aldus Zijlstra.

Van der Steur

Van der Steur zat sinds 2010 in de Tweede Kamer voor de VVD. Hij hield zich in de Kamer bezig met strafrecht, gevangeniswezen en tbs, zware criminaliteit en drugsbeleid. Ook was hij lid van de enquêtecommissie die het Fyra-debacle onderzoekt.

De geboren Haarlemmer studeerde rechten in Leiden en werkte bij het advocatenkantoor NautaDutilh. Ook was hij docent op de Leidse rechtenfaculteit. Hij begon zijn politieke leven als lid van de gemeenteraad van Teylingen. Hij won in 1991 het Nederlands kampioenschap debatteren.

Dijkhoff

Dijkhoff zat eveneens sinds 2010 in de Tweede Kamer en was woordvoerder voor veiligheid, politie en openbare orde. Ook was hij campagneleider voor de VVD. 

Hij is geboren in het Duitse Soltau en heeft rechten gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. Daar is hij tot 2009 ook docent geweest. 

Dijkhoff is sinds zijn 17e lid van de VVD. Op de middelbare school viel hij op door zijn liberale gedachtegoed en kreeg daardoor de bijnaam Bolkestein, naar de toenmalige VVD-voorman. Dijkhoff begon zijn politieke loopbaan als gemeenteraadslid in Breda.

Cees H.

De plek van minister en staatssecretaris kwam vrij nadat Ivo Opstelten de Tweede Kamer verkeerd had ingelicht over een deal die het Openbaar Ministerie in 2001 had afgesloten met crimineel Cees H.

Toenmalig officier van justitie Teeven was betrokken bij die deal. Daarom besloot ook hij af te treden als staatssecretaris. Hij heeft inmiddels te kennen gegeven dat hij zeer waarschijnlijk terugkeert in de Tweede Kamer.

Het nieuwe duo op Justitie: Wie zijn Dijkhoff en Van der Steur?

Achtergrond: Witwaszaak Cees H.-Teeven