Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff (VVD) wordt zeer waarschijnlijk de nieuwe staatssecretaris op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij moet de opvolger worden van de opgestapte Fred Teeven.

Dat hebben bronnen op het Binnenhof vrijdag bevestigd. Dijkhoff zou vrijdagmiddag door koning Willem-Alexander worden beëdigd.

Dijkhoff zit sinds 2010 in de Tweede Kamer en is woordvoerder voor veiligheid, politie en openbare orde. Ook was hij campagneleider voor de VVD. 

Hij is geboren in het Duitse Soltau en heeft rechten gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. Daar is hij tot 2009 ook docent geweest. Dat heeft hij ook gedaan bij InHolland.

Eerder maakten bronnen bekend dat Ard van der Steur de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid gaat worden, hoewel hij daar zelf nog niks over wilde zeggen. Ook hij heeft ervaring in zijn vakgebied en houdt zich als Kamerlid onder meer bezig met straf- en procesrecht, rechterlijke macht en tbs.

Deal

De plek van minister en staatssecretaris kwam vrij nadat Ivo Opstelten de Tweede Kamer verkeerd had ingelicht over een deal die het Openbaar Ministerie in 2001 had afgesloten met crimineel Cees H.

Toenmalig officier van justitie Teeven was betrokken bij die deal. Daarom besloot ook hij af te treden als staatssecretaris. Hij heeft inmiddels te kennen gegeven dat hij zeer waarschijnlijk terugkeert in de Tweede Kamer als Van der Steur en Dijkhoff zich daadwerkelijk bij het kabinet gaan voegen.

Bolkestein

Dijkhoff is sinds zijn 17e lid van de VVD. Op de middelbare school viel hij op door zijn liberale gedachtegoed en kreeg daardoor de bijnaam Bolkestein, naar de toenmalige VVD-voorman. Dijkhoff begon zijn politieke loopbaan als gemeenteraadslid in Breda.

De Brabander was diverse keren campagneleider van de VVD. In de Kamer heeft hij zich vooral beziggehouden met inlichtingendiensten, terrorisme, cybersecurity en Europese kwesties.