Het ministerie van Binnenlandse Zaken wist al ruim twee maanden voor het aftreden van kasbeheerder Marcel de Vries van Vestia, dat hij frauduleuze neveninkomsten had. 

Dat meldt de Volkskrant vrijdag. 

Een toezichtsambtenaar kreeg in 2012 via de Belastingdienst te horen dat De Vries daar bijna tien miljoen euro aan neveninkomsten had opgegeven.

Ondertussen was De Vries bij de noodlijdende woningcorporatie Vestia verantwoordelijk voor de financiële geldstromen en had hij in die functie honderden derivatencontracten gesloten. 

De betreffende ambtenaar meldde de zaak bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar het ministerie, destijds onder leiding van minister Liesbeth Spies, ondernam geen actie op de melding. 

Reddingsoperatie

Een interim-bestuurder van Vestia zegt teleurgesteld te zijn dat hij niet eerder over de informatie over De Vries beschikte. De Vries stond destijds al wel onder curatele binnen Vestia.

Destijds bevond Vestia zich midden in een reddingsoperatie. Volgens de interim-bestuurder had de informatie van het ministerie onder meer kunnen helpen bij de onderhandelingen over de derivatencontracten die De Vries had gesloten. 

Het ministerie wil volgens de krant niet ingaan op de kwestie, maar laat weten dat er aangifte gedaan is bij de betrokken organen, waaronder de FIOD.