VVD-Kamerlid Ard van der Steur zou de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid worden, als opvolger van de onlangs afgetreden Ivo Opstelten.

Dat bevestigen bronnen rond het kabinet na berichtgeving van De Telegraaf donderdag. De 45-jarige Van der Steur wordt vrijdagmiddag al door de koning benoemd.

Van der Steur wilde donderdag tegenover journalisten niet reageren op het nieuws. "Daar doe ik geen mededelingen over", zei hij in de wandelgangen.

Opstelten stapte vorige week maandag op als minister, na de bonnetjesaffaire rond crimineel Cees H.. Ook staatssecretaris Fred Teeven (ook Justitie) vertrok vervolgens.

Verkeerd geïnformeerd

Opstelten bleek de Kamer verkeerd te hebben geïnformeerd. Zo bleek dat in 2001 door het Openbaar Ministerie niet 1,25 miljoen gulden, maar 4,7 miljoen gulden aan crimineel Cees H. werd overgemaakt. De informatie die dit bevestigde bleek al langer op het ministerie beschikbaar, zonder dat dit met de Kamer werd gedeeld.

De transactie van 4,7 miljoen was onderdeel van een schikking met de crimineel. Teeven was destijds de officier van justitie die de deal sloot.

Over de opvolging van Teeven als staatssecretaris is nog niets bekend. Wel is duidelijk dat Teeven hoogstwaarschijnlijk terugkeert in de Tweede Kamer, in de plaats van Van der Steur.

Advocaat

Van der Steur zit sinds 2010 in de Tweede Kamer voor de VVD. Hij houdt zich in de Kamer bezig met straf- en procesrecht, rechterlijke macht, gevangeniswezen en tbs, reclassering, wapenwetgeving, zware criminaliteit en misdaadslachtoffersbeleid. Ook is hij lid van de enquêtecommissie die het Fyra-debacle onderzoekt.

De geboren Haarlemmer studeerde rechten in Leiden en werkte bij het advocatenkantoor NautaDutilh. Ook was hij docent op de Leidse rechtenfaculteit. Hij begon zijn politieke leven als lid van de gemeenteraad van Teylingen. Hij won in 1991 het Nederlands kampioenschap debatteren.

Profiel: Klassieke Van der Steur nog grote onbekende

Achtergrond: Witwaszaak Cees H.-Teeven