PvdA-leider Diederik Samsom behoudt het vertrouwen van zijn fractie in de Tweede Kamer. 

Dat zei hij donderdag na een vergadering van de sociaaldemocratische Kamerleden waar werd teruggekeken op de zware nederlaag bij de Provinciale Statenverkiezingen.

De partij moet ''harder werken om te zorgen dat de resultaten voor mensen die op ons hebben gestemd, ook daadwerkelijk zichtbaar worden'', zei hij. ''En dat is tot nu toe niet gebeurd.''

De PvdA verloor dinsdag in elke provincie en elke gemeente. De PvdA wordt waarschijnlijk bijna gehalveerd. In de Eerste Kamer krijgt de partij vermoedelijk acht zetels.

Nu zijn dat er nog veertien. De PvdA heeft sinds haar oprichting in 1946 nog nooit zo weinig zetels in de Senaat gehad.

Kiezers

Bijna de helft van de mensen (44 procent) die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 op de PvdA stemden, vindt nu dat PvdA-leider Samsom moet opstappen. Dat blijkt uit een onderzoek van Peil.nl/Maurice de Hond in opdracht van het ANP onder ruim zeshonderd mensen die PvdA stemden in 2012.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wordt gezien als de meest wenselijke lijsttrekker voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

Slechts 1 op de 9 ondervraagde PvdA-stemmers vindt bovendien dat Samsom bij de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer opnieuw de kar moet trekken. Aboutaleb (27 procent), vicepremier Lodewijk Asscher (23 procent) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (17 procent) zijn allemaal populairder.

Niet uit kabinet

Anderzijds vindt 59 procent van de ondervraagden dat de PvdA niet uit het kabinet moet stappen. 52 procent van hen vindt dat Samsom wel kan blijven als leider.

Uit het onderzoek bleek ook dat van de mensen die in 2012 PvdA stemden, 75 procent dat nu niet deed. Zij bleven thuis of stemden op een andere partij. Ruim de helft van de ondervraagden zegt te overwegen bij Tweede Kamerverkiezingen opnieuw op de PvdA te stemmen. 40 procent denkt dat niet meer te doen.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 haalde de PvdA nog 24,8 procent van de stemmen, meer dan de 17,3 procent van de stemmen die de partij kreeg tijdens de Statenverkiezing van 2011. Afgelopen woensdag wist de partij slechts 10 procent van de stemmen binnen te slepen.

Uitslagenkaart

AchtergrondHierom draaien de provinciale verkiezingen