De omstreden VVD'er Johan Houwers keert terug in de Tweede Kamer als eenmansfractie. Regeringspartijen VVD en PvdA hebben nu nog maar 76 van de 150 zetels in de Kamer.

De VVD heeft dat donderdag bevestigd.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra  vindt de terugkeer "onbegrijpelijk" en spreekt van "pure zetelroof". Hij kondigt aan dat Houwers zal worden geroyeerd als VVD-Kamerlid.

Houwers verliet in 2013 onder druk van Zijlstra de Kamer omdat hij gesjoemeld zou hebben met gegevens rond zijn hypotheek. Het OM acht dat bewezen en meldde vorige week dat Houwers daarom 4.000 euro boete moet betalen.

De VVD maakte daarna bekend dat hij niet meer welkom is in de VVD-fractie. Maar dat neemt niet weg dat Houwers het recht heeft de zetel in te nemen die is vrijgekomen na het vertrek van VVD'er Mark Verheijen. Verheijen stopte onlangs na gedoe over zijn declaratiegedrag als toenmalig gedeputeerde van de provincie Limburg.

Video: Reactie Zijlstra

Kleinste meerderheid

De terugkeer van Houwers als onafhankelijk Kamerlid betekent dat de regering van VVD en PvdA nog maar de kleinst mogelijke meerderheid van 76 zetels heeft in de Tweede Kamer.

VVD en PvdA hadden daar tot voor kort nog 79 zetels, maar na het vertrek van Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk uit de PvdA waren er nog maar 77 over. Nu Houwers buiten de VVD verder gaat, heeft de coalitie dus nog 76 zetels over.

De terugkeer van Houwers in de Kamer betekent ook dat de vorige week afgetreden oud-staatssecretaris Fred Teeven voorlopig nog niet in de Kamer kan komen. Teeven was na Houwers de eerste op basis van de kandidatenlist van de VVD die recht had op een zetel in de Kamer.

Tijdlijn

Houwers blijft liberaal

Houwers zelf wil nergens op ingaan voordat hij volgende week als Kamerlid is beëdigd, zei hij, ook niet op de beschuldiging van zetelroof.

"Ik heb de benoeming door de Kiesraad aanvaard, maar toen bleek ik niet welkom in de VVD. Maar ik ben een liberaal in hart en nieren en ik denk het Kamerlidmaatschap op een goede manier in te kunnen vullen. Ik zal alle voorstellen met een liberale blik beoordelen'', aldus Houwers.

Hij heeft de VVD donderdagmiddag ingelicht, dus na de verkiezingen. Maar ook dat wil hij nu nog niet toelichten.