De Europese Unie moet met sancties druk op Rusland blijven uitoefenen, totdat een akkoord over het bestand in Oekraïne volledig wordt nageleefd. 

Dat benadrukte Europees president Donald Tusk donderdag. Hij zei dat kort voor het begin van een Europese top in Brussel. Daar staat het conflict met Rusland over de pro-Russische opstand in het oosten van Oekraïne op de agenda.

De Pool Tusk is voorstander van een harde opstelling richting Moskou. De EU besloot vorig jaar tot economische sancties tegen Rusland wegens de aanhoudende Russische steun aan de opstandelingen. Het besluit volgde kort na het drama met de Boeing 777 van Malaysia Airlines (vlucht MH17), die boven het conflictgebied werd neergehaald.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek maande de Europese leiders op de top geen debat te voeren over een versoepeling van de sancties. Voor hem is een discussie over versoepeling taboe, zei hij in Brussel.

Rusland moet eerst volledig meewerken aan de uitvoering van het akkoord. Jatsenjoek waarschuwde ook voor ruzie tussen EU-lidstaten over versoepeling of verlenging van de strafmaatregelen. Dat zou een groot succes zijn voor de Russische president Vladimir Poetin, zo stelde hij.